Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
892 kez görüntülendi
Hocalarım bir cismin sıcaklığı arttırılınca ya da azaltılınca genleşme ve büzülmeden, taneciklerinin hızının artması veya azalmasından dolayı hacmi artıp, azalabilmektedir. Soruda hacim sabit iken kütle artıyor ve bu sıcaklık değişiminden kaynaklandığını söylemektedir. Bir cismin hacmi sabitken kütlesi nasıl artabilir ?

Hacim sabitken kütlenin artması "pamuk sıkıştırılmadan önceki hacmi V olsun. Daha sonra kütle eklenerek sıkıştırılıp eski hacimine getiriliyor." şeklinde olabilir.

Hocalarım hacim sabitken, kütle artışının sıcaklıkla olan ilişkisini açıklayabilir misiniz ?
Lisans Teorik Fizik kategorisinde (123 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 892 kez görüntülendi
Eğer madde eklenmiyorsa kütle değişmemeli. Bahsettiğiniz soruyu doğrudan (tercüme edip düzenleyerek) koysanız daha yararlı olacaktır. Bu şekilde pek birşey anlaşılmıyor açıkçası.

Saf bir maddenin hacim-kütle grafiği şekildeki gibidir. Buna göre, hangi aralıklarda saf maddenin sıcaklığı değişmiştir.

A-)Yalnız 1 B-)Yalnız 2 C-)Yalnız 3 D-)2 ve 3 E-)1,2 ve 3 

Cevap : D

Hocam ben yalnız 3 olduğunu düşünüyordum. Ancak cevap anahtarında cevaba 2 ve 3 demiştir.

1 de kütle ve hacim aynı oranlarda artıp azaldığı için sıcaklık değişmeyecektir. 3 te cisim soğutuluyor. Ama 2 de sıcaklıkla olan ilgisini açıklayamadım.
kütle arttığı halde hacim sabit kalıyorsa,sanıyorumki cisim soğutuluyordur.soğutulup hacmi küçültülüyor.3 4 sene önceki bilgim.fizik ten geçermiyim yasin hocam ?
Hocam haklısınız ama müfredatta içsel enerji vb. durumlar ihmal ediliyor. O yüzden aklım karıştı. Sanırım soru içsel enerji vb. durumları da hesaba katmış. Cevabınız için teşekkür ediyorum.
$m=dV$ olduğunu hatırlayalım...

İlk kısımda $m$ ve $V$ aynı oranda artıyor. Buna göre $d$ sabit.

İkinci kısımda $m$ artıyor, $V$ sabit. $m=dV$ eşitliğinin sağlanması için $d$ de artmalı. (Gelende bunun için cisim soğutulmalıdır.)

Üçüncü kısımda $V$ azalıyor, $m$ sabit. O zaman, $d$ yine artmalı.

3'te anladığınızla 2'de anlamadığınız şey aynı olmalı :)
20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,793 kullanıcı