Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
859 kez görüntülendi

f(x)=x^2 ve f:R -> R olmak üzere

A(f) kümesi (x,x^2) sıralı ikililerinden oluşsun öyle ki x ler reel sayı

bu sıralı ikililerden koordinat düzleminde en az kaç tane olmalı ki bu sıralı ikililerin oluşturduğu kümeye f'nin grafiği diyelim ?

yani kum yığını diyebilmek için kaç tane kum tanesi bir araya gelmeli?

 

soru biraz saçma olabilir kusura bakmayın 

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (15 puan) tarafından  | 859 kez görüntülendi
Grafik üzerinde tüm $(x,y) \in f$ noktalarının hepsi bulunmalıdır. Ne eksik, ne de fazla. Verdiğiniz örneğin grafiğinde sonsuz çoklukta nokta vardır. Fakat kağıt üzerinde çizerken, parabolümüz sınırsız olduğundan tüm parabolü çizemiyoruz.Parabolün önemli noktalarından geçen grafiğin bir parçasını çizerek, 'bunun bir parabol grafiği olduğunu düşünelim' diyoruz.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap
$$\{(x,y)|y=f(x), x\in X\}$$ kümesine $$y=f(x)$$ kuralı ile verilen $$f:X\to Y$$ fonksiyonunun grafı (veya grafiği) denir ve bu küme $$G(f)$$ ile gösterilir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere $G(f)$ kümesinin eleman sayısı $X$ kümesinin eleman sayısına (kardinalitesine) bağlıdır. Yani $X$ kümesi tek elemanlı bir küme ise $G(f)$ kümesi tek elemanlı, $X$ kümesi iki elemanlı bir küme ise $G(f)$ kümesi iki elemanlı, $X$ kümesi sonsuz elemanlı ise bir küme ise $G(f)$ kümesi sonsuz elemanlı bir küme olacaktır.

 

Ayrıca şunu da belirtmek de fayda var:

 

Sadece gerçel değişkenli ve gerçel değerli fonksiyonların (tanım ve hedef kümesi gerçel sayılar kümesinin birer altkümesi olan fonksiyonlar) grafiklerini çizebiliriz. Tanım ve hedef kümesi gerçel sayılar kümesinin altkümesi olmayan fonksiyonların grafiklerini çizme hususu söz konusu edilmez. Biraz daha açalım. Mesela $X=\{a,b\}$ ve $Y=\{u,v,w\}$ olmak üzere $f(x)=u$ fonksiyonunun grafı (veya grafiği) $G(f)=\{(a,u),(b,u)\}$ kümesidir. Ancak bunun grafiğini çizme hususu söz konusu edilmez. Sadece gerçel değişkenli ve gerçel değerli fonksiyonların grafiklerini resmedebiliriz. (Neden?)

 

Kum yığını ile fonksiyonun grafiğini ilişkilendirmek sağlıklı olmaz. Kum yığını ne kadar büyük olursa olsun kum yığınındaki her bir taneciği tek tek sayarsanız -ki bunu tavsiye etmem- bu sayının sonlu olduğunu görürsünüz. Öte yandan bir fonksiyonun tanım kümesini gerçel sayılar kümesinin altkümesi olan herhangi bir aralık olarak aldığınızda (dejenere olmuş aralıklar hariç) söz konusu fonksiyonun grafında (grafiğinde) sayılamaz sonsuzlukta eleman olacaktır. Bu açıklamalar sanırım senin kafandaki soruya yanıt olmuştur.
(11.4k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş
teşekkürler

bir sorum daha var G(f)=G(g) olursa f=g eşitliğinde kesinlikten bahsedemeyiz değil mi hedef kümeleri farklı olabilir çünkü
$G(f)=G(g)$ olması $f=g$ olmasını gerektirmez. Mesela $f(x)=x^2$ kuralı ile verilen $f:\mathbb{R}\to\mathbb{R}$ fonksiyonu ile $g(x)=x^2$ kuralı ile verilen $g:\mathbb{R}\to [0,\infty)$ fonksiyonunun grafikleri aynı olmasına karşın bu iki fonksiyon -hedef kümeleri farklı olduğundan- birbirine eşit değildir.
20,203 soru
21,729 cevap
73,289 yorum
1,891,274 kullanıcı