Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
661 kez görüntülendi

Dusmekte olan bir asansorun icinde bir kutlenin olup olmadigi ispatlanabilir mi? Asansorun hareketine etki edilemez.Ici goruntulenemez.

Bu soru aklima nereden geldi bilmiyorum.Fizik kullanarak yorumlanmasi gereken bir soru olarak dusundum.Cevapsiz bir soru olarakta kalabilir.Asansor duserken icindeki cisim surtunmeyle karsilasmadigindan daha buyuk bir ivmeye sahip olur ve asansorun tabanina yapisik harekete devam eder diyebilir miyiz?Dusmekte olan degil ama dusmeye henuz yeni baslamis bir asansorun icinde bir cisim varsa belli bir sure sonra tabana carptiginda dusus hizini bir miktar arttiracaktir.Hatta cisim disinda asansorun agirligi, kapali haldeki hacmini, seklini, hava surtunmesini, yapildigi maddeleri bilirsek cismin kutleside hesaplanabilir mi?

Serbest kategorisinde (124 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 661 kez görüntülendi

Sorularınızı daha açıklayıcı sormalısınız ve sorular üzerinde biraz daha sistematik gitmenizi öneriyorum. Çünkü öbür zaman bükülmesi sorusu gibi bunu da tam anlayamadım.


Ek bilgi: Geçen senelerde çok saçma sorular soruyordum özellikle reel sayıların sayılabilir sayılamazlıgıyla ilgili, sonraları farkettim ki en basit kitaplarda bile bu bilgiler çok iyi açıklanmış ve uzun zamandır biliniyor, sonra şunu farkettim demekki bilim adamı gibi bir şeyler olacaksak, hedefimiz bu yöndeyse, o zaman ciddi olarak bu kitaplara girişmeliyiz zaten bilinen şeyleri iyice ve düzenli öğrenip daha sonra fikir üretebilecek seviyeye gelmeliyiz ama buna gelmeden bilmediğimiz konularda biraz 1-2 bir şey görüp de yorum veya soru sorunca hezimet oluyor. Misal ben quantum mekanigi dersi hiç almadım ama kimya ve öbür klasik fizik derslerinde çokca duydum, ama gidip de işte şöyle quantumlanma böyle kuantumlanma nasıl olur falan dersem hem zaman kaybetmiş olurum hem de kaynakları boşa kullanmış olurum demektir. Bunlar benim çalışırken ögrendigim bir kaç ufak bilgi.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Aslında tam cevap gibi olmadı ama bu sorunun açık olmamasından kaynaklanıyor sanırım.

1) Fiziksel bir durumun sanıyorum(geçen de hocama sormuştum o da böyle dedi) ispatlanamaz, yani matematik kullanarak fiziksel şeyleri ispatlayamassın. Bunun dışında kalan şeyler de ispat degil, gözlem falan olur.

2) "Asansor duserken icindeki cisim surtunmeyle karsilasmadigindan daha buyuk bir ivmeye sahip olur ve asansorun tabanina yapisik harekete devam eder diyebilir miyiz?"  

Bunu anlamadım, asansorun hareketine baglı olabilir. Ama asansor ve içinde bir cisim varsa ve bunlar diyelim ki vakumda yere düşüyor, o zaman asansor içindeki cisim tabanda olsada olmasa da asansor ve cisim aynı şekilde düştüklerinden birbirine kuvvet uygulamazlar.(basit galileo transform)

3)"Dusmekte olan degil ama dusmeye henuz yeni baslamis bir asansorun icinde bir cisim varsa belli bir sure sonra tabana carptiginda dusus hizini bir miktar arttiracaktir." Neden böyle olsun? Asansöre etki eden hava sürtünmesi falan mı var? Veya ilginç şekillerde asansor hareket mi ettiriliyor, düşerken.

Sadece asansore bir hava sürtünmesi etki ediyorsa, o zaman içindeki cisim asansorun hızını arttırabilir. Buna da impuls diyorlar sanırım.

4)"Hatta cisim disinda asansorun agirligi, kapali haldeki hacmini, seklini, hava surtunmesini, yapildigi maddeleri bilirsek cismin kutleside hesaplanabilir mi? " Nasıl hesaplanmak isteniyor bu önemli. Ve eger asansor limit hıza ulaşacak kadar beklenirse içerdeki cismin agırlıgı belirlenebilir.

hava sürtünmesi $= (m+M)g$ free body diagram. Burada m cismin M ise asansorun agırlıgı.  https://en.wikipedia.org/wiki/Terminal_velocity

(7.8k puan) tarafından 

Cevabiniz icin tesekkur ederim.Yks'de turkcede 24 netim var demis miydim.Kitap okumakta fayda etmedi.:-)

2. aciklamanin sorusu su sekilde sorsam daha iyi olur.

Asansoru bir ucurumdan attigimizda icindeki nesne atmadan once tabaninda olacaktir.Yercekimi nedeniyle.Asansorun ici ile disi arasinda bir hava giris-cikisi yok, icinde ve disinda hava bulunuyor.Asansor asagiya ucurumun kenarindan yere paralel itilerek atiliyor ve asansorun ust kismi ustte alt kismi altta kalacak sekilde dusmeye basliyor.Yani bir donme hareketi bulunmuyor.Ucurumdan ayrildigi an cisim asansorun tabanindan ayrilir mi?Yoksa bitidik dusmeye devam mi ederler?

Asansorun atmosferi olan bir yerde dustugunu yazmaliydim.

Hocam duruma gore odtu matematik bolumunu veya dis hekimligi okuyacagim.Ama icimdeki o dusunce ve hayal kismi matematikle dizikle harmanlaninca boyle seyler ortaya cikiyor. :-) Belki birkac bilim adaminin gectigi yoldan gecip dogruyu yanlislari eleyerekbuluyorum.Bu sekilde bu mantikta bir soru ile karsilasinca neden yanlis dusundugumu daha rahat kavriyorum.



Bunuda soylemek istedim.Hocaniza camur atmis gibi olmak istemem ama daha matematik yeni kesfediliyor ya da her sey kesfedildi denilebilir mi?Nasil bulabilecegimizi bilmiyorsak...

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,837 kullanıcı