Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2k kez görüntülendi

Çoğumuz Türkçeye ek yabancı dil olarak İngilizce biliyoruz veya öğreniyoruz. İngilizce öğrenmiş birisi için, matematik öğrenimine en çok katkı sağlayacak ikinci yabancı dil ne olabilir ? 

İnternet'ten bayağı araştırma yaptım fakat net cevap bulamadım. Genel olarak uzak doğu ülkeleri matematikte daha başarılı, bunun dille bir ilgisi var mı tartışılır.

Burada asıl önemli olanın bu bahsedilen dildeki matematik kaynaklarının kalitesi olduğunu düşünüyorum. Tabi daha o dili bilmeden kaynakların kalitesini sorgulamak oldukça güç. Bu sebeple burada İngilizce dışında herhangi dilde matematik kitapları okumuş ve Türkçe ve İngilizce kaynaklarda olmayan şeylere de ulaşabilmiş veya ulaşamamış olanlar varsa tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim. 

Açıkçası İspanyolca İtalyanca Fransızca gibi Avrupa dillerinde olup da İngilizce de olmayan bir şey pek düşünemiyorum. Bu sebeple genel olarak Avrupa ve Amerika bilimini takip etmek için İngilizcenin yeterli olacağını düşünüyorum.

Matematik tarihi öğrenmek için Arapça Farsça Hintçe öğrenmek işe yarayabilir diye düşündüm. Hindistan'ın bilim çalışmalarının da sürekli arttığını okudum. 
Bir tarafta da başta belirttiğim gibi günümüzde -güvenirliğini bilemem- çeşitli listelere göre Çin Japonya Kore Singapur gibi ülkelerin matematik alanında diğer ülkelerin önünde olduğu söyleniyor. Buraların dilini öğrenmek de olası gelişmeleri takip etmek açısından faydalı olabilir mi diye de düşünüyorum.

En iyisi Çince gibi duruyor fakat oldukça zor bir dil deniyor, Japonca kanji öğrendikten sonra kolay deniyor fakat kanji de başa bela. 

Yani kısaca kafam çok karıştı :) 

Serbest kategorisinde (11 puan) tarafından  | 2k kez görüntülendi

böyle 50-100 yıl once olsaydı 2. yabancı dıl mantıklı olurdu çünki var olan guzel kıtabların cevırısı olamama ıhtımalıne karşı o dılı bılıp okuyabılırdınız, ama şuanda internette zibilyon kaynak var ve tüm güzel kaynaklar ya ingilizce yazılıyor ya da çevriliyor, dolayısıyla 2. yabancı dil öğrenmektense o zamanı matematik öğrenmeye tercih etmek daha mantıklı geliyor bana.

Her ne kadar Rusça bilmesem de Rusça kaynakları göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.

Güzeller çeviriliyor, doğru fakat her güzel değil. Matematik için bence de Rusça tercih edilebilir. Ayrıca ikinci dil öğrenmenin matematik çalışmayı engelleyeceğini zannetmem.

Çevrilmeyen çok güzel hangi kaynaklar var, aklınıza gelen ornek var mı?

Anıl, kalkülüs vs gibi kitaplar elbet var, hatta diğer dillere ihtiyaç da yok ama genelde lazım. Örnek olarak kristal kohomoloji'si için Fransızca (olmalıydı) kaynak var ama çevirisi yok(tu).

Ama soru çok genel, yani lisans veya altı kaynaklardan bahsetmemiz isteniyor gibi, çünki belli bir spesifik alan belirtilmemiş, dolayısıyla spesifikleşmeden gereken dilin ne olduğunu bilmek imkansız. Misal Sercan hocam sana kristal k. gerekmiş ama adam belki number theory çalışcak, ona almanca gerekcek vs. yani akademik çalışılacak alan tam belli olmadan dil öğrenmek nasıl yardım eder ki? Ayrıca dili ögrenmek elbet matematıge etkısı yok ama mesela kendimden biliyorum, rusca ogrendım (biraz) rusca ogrenırken matematik çalışmam ciddi ölçüde etkilendi, şimdi bu rusçayı nasıl kullanıyorum, çok az, sadece Landau'nun kitapları için şimdilik ve eğer uzmanlaşcagım alanda rusların kaynagı yoksa bu dili bir nebze boşa ögrenmiş olcam.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Galiba en iyisi yok da farklı amaçlar için uygun olanlar var. Güncel matematik için İngilizce'den öte bir dile pek ihtiyaç olduğunu sanmıyorum. Ondokuz, yirminci yüzyılda saklı kalmış bazı işleri öğrenmek için Almanca, Fransızca yahut Rusça iyi olabilir. Daha evvelsine gideyim antik dönemden bir şeyler bulayım dersen Arapça olabilir.

(1.8k puan) tarafından 
20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,767 kullanıcı