x=−4 dogrusuna gore simetrik olan noktalarin goruntuleri aynidir. Ornegin x=−1 ve x=−7 noktalari bu dogruya gore simetrik olduklarindan (-1,-27), (-7,-27) olur.
Bu soruyu sitede daha önce de birisi sormuştu, parabolün tepe noktası r=−4 oluyor ve buna simetrik olan −10 ve 2 noktaları var, eğer bize kafes içinde kalan noktaların sayısını sorsaydı 6 tane −4'ten küçük 6 tane de −4'ten büyük 13 tane nokta olurdu. Ama burada koordinat''ları'' negatif olan dediğinden iki koordinatı da negatif alınmalı. (x=0,+1,+2 olduğu noktaları atmıştık). Şurada hatta bir çözüm de yapmıştım, ama soruyu başka bir soruya benzeterek. Normalde kafes noktalarını alır ve x koordinatlarına göre hangisi + hangisi − diye düşünürsün. 36 nokta çıkmamasının sebebi y'nin tamsayı değerlerini veren bütün x değerlerinin tamsayı olmaması. y'ye göre değil x'e göre sayarsak daha rahat çözüme ulaşırız çünkü herhangi bir x tamsayısı için x2−8x+20 de bir tamsayıdır. Ama herhangi bir x2−8x+20 tamsayısı için x de bir tamsayıdır diyemeyiz.
teşekkür ederim, soru zaten daha önce sorulmuş şimdi fark ettim. http://matkafasi.com/110243/koordinatlari-negatif-tamsayilar-olan-kac-noktasi-vardir.
karekök yayınları
Benzer soru oldugunu farketmedim.