Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
386 kez görüntülendi

(2a+5)x-5=7x+4

Denkleminin çözüm kümesi boş küme olduğuna gore a kactır?


Orta Öğretim Matematik kategorisinde (12 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 386 kez görüntülendi

başlıgı duzeltınız.

Sayın @rabiaseckinn,

      Öncelikle matkafasi'ne hoş geldiniz. Sanıyorum "sorularımı nasıl sorabilirim" kısmını ve "Hakkımızda"  kısımlarını okumuşsunuzdur. Eğer okumadıysanız lütfen okuyunuz.

      Sorulara: acill,lütfen yardım,çok acele cevap,vs türünden başlık yazmıyoruz. Mesela sizin sorunuz birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemlerle ilgili bir soru. Soru başlığı olarak "Acill" yerine " Birinci dereceden bir denklem" ya da soruyu ifade eden sizin bulduğunuz uygun bir başlık yazabilirsiniz. Eğer bu uyarılara uymazsanız, maalesef sorunuz silinmek zorunda kalınabilir. Ama düzeltirseniz ve çözümün neresinde zorlandığınızı da yazarsanız size mutlaka yardımcı olunacaktır. Teşekkürler.

Rabiaseckinn çözümün neresinde zorlandın. Neler düşündün?

Tesekkur ederim yeni açtığım için bilemedim

Önemli değil.Önemli olan uyarılara uymaktı. Uyduğun için biz teşekkür ederiz. Şimdi sorunu beraberce çözmeye çalışalım. Sen neler yaptın,ya da neler düşündün de cevabı bulamadın?

Çok affedersin soru çözülmüş bile.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

$x$  değişken oldugundan dolayı , $x$'e bağlı olmayan terimler eğer birbirine eşit değil ise $x$'li terimleri yok ederek $\emptyset$ olan bir çözüm kümesi elde edebiliyoruz .(ne diyor bu foton dedin de mi?,açıklayayım)

verilen bu denklemi düzenleyelim,


$(2a+5)x-5=7x+4$

Tek tarafta toplayalım,

$(2a+5-7)x-5-4=0$  , yani  ,$(2a-2)x-9=0$ ,olur


birşeyler birşeyler var çıkarıyorsun topluyorsun bırşeyler yapıyorsun 0 a eşit gelıyormuş


bu denklemin  $x'$ e bağlı  bir çözümünün olması için  ortada bir yerde x olmalı ,eğer x i yok edersek ve geriye kalan terimler eşitliği sağlamıyorsa demekki  x ne olursa olsun yok olacagından (katsayısı 0) çözüm saglanamıyor yanı $\forall x ,f(x)=\{\emptyset \}$  demekki x lerin katsayısını 0 yapcaz denklem neydi?

$(2a-2)x-9=0$    idi,

$2a-2=0$  olursa ,x ne olursa olsun $-9=0$  saçma olcagından çözüm saglanamaz yanı boş küme olur yani hiçbir x bu 0 eşitliğini dogru yapamaz.

$a=1$ 

(7.8k puan) tarafından 

ne diyor bu foton?

20,214 soru
21,746 cevap
73,341 yorum
1,949,828 kullanıcı