C bir kategori olsun. A,B∈C iki objeyse Hom(A,B), A'dan B'ye giden homomorfiler. Bu homomorfilerin bir küme oluşturduğu duruma kısıtlıyoruz kendimizi.
hA(X)=Hom(A,X)∈Sets ve f:X→Y bir homomorfi ise,
hA(f):Hom(A,X)⟶Hom(A,Y)ϕ⟼f∘ϕ
Bu tanimlar altinda hA:C→Sets bir funktör, hom-fuktörü de denir. Yani elimizde soyut bir kategori var, ve onu objeleri kume olan (yani elemanları olan) bir kategoriye gönderiyoruz. Bu funktör sayesinde biraz daha anlıyoruz.
Kategorimiz geometrik nesneler olsun ve A=∗ bir nokta olsun. Noktayı X'in herhangi bir yerine gönderebiliriz ve dolayısıyla Hom(∗,X) aslında X'nın noktalarını verir.
Ya da incelemek istediğimiz şey X içindeki eğrilerse A'yı bir eğri alırız ve hA(X) istediğimiz nesne olur.
Bu funktör tipi önemli bir funktör tipidir. Temsil edilebilir funktörler denir bunlara. Yani eğer F:C→Sets herhangi bir funktörse ve bir A∈C objesi için F≅hA sağlanıyorsa F funktörüne temsil edilebilir bir funktör denir.
Mesela şu funktörü düşünelim. S herhangi sonlu bir küme olsun. F:Grp→Sets, şeklinde bir funktör tanımlayacağız. G,H birer grup ϕ:G→H bir grup homomorfisiyse F(G)={f:S→G} ve F(ϕ):F(G)→F(H)F(ϕ)(f)=ϕ∘f biçiminde tanımlayalım. Bu Funktör bir grup tarafından temsil edilir ve o grup da n=|S| eleman üzerine serbest gruptur, ona Fn diyelim. Gerçekten de Hom(Fn,G)'den bir eleman serbest grubun temsilcilerinin gittigi yer ile S'den G'ye giden bir fonksiyon belirlerler. Yani F(G)≅hFn(G).
Yoneda önsavı eğer F:C→Sets herhangi bir funktörse çeşitli A elemanlari için hA ile F'yi kıyaslamamızı sağlar. hA ile F arasındaki doğal dönüşümleri (natural transformation, yani homomorfinin funktör için olanı) F(A) cinsinden parametrize edebileceğimizi söyler.
Nat(hA,F)≅F(A).
Uygulama olarak F=hB alalım ve böylece Nat(hA,hB)≅hB(A)≅Hom(B,A). Demek ki bir funktör eğer temsil edilebilirse (yani bir A için hA biçiminde yazılabilirse) o zaman onu temsil eden bir başka B varsa B≅A.