Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
594 kez görüntülendi

https://www.youtube.com/watch?v=1NnyVc8r2SM

Öncelikle vidyoyu izleyiniz.

burda elemanın yüzüne çarpan su damlalarının bile o hızda inanılmaz bir etkisi ,kuvveti ,momentumu olucaktır. Burdaki hızlarda hareket etmek için kasların ve vücud kuvveti çok olmalımı yoksa hız kuvvetın üstesinden gelirmi umarım ne demek istediğimi anladınız burda zaman çok yavaşlarsa kuvvet ve hareketteki çok küçük garipliklerden bahsediyorum farklı birşey var bunu açıklayabilir misiniz?

https://www.youtube.com/watch?v=vvMJs3GjTls

burdada daha iyi hissetmeniz için hızlı eleman thorun çekicini tuttuğu zaman 33.saniye bu olguyu görebilirsiniz.


dipçe:tamam, evet bunlar film biliyorum.


Lisans Teorik Fizik kategorisinde (7.8k puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 594 kez görüntülendi

Thor'un cekicini goremedim.

2. vidyoyu atıcaktım atmamışım hemen eklıyorum 1sanıye hocam

"yani zaman okadar yavaş akarken , normalde büyük hızları olan (thorun çekiçi, saatte 320km ile giden mermi)  gibi şeyleri hareket ettirmeğe kalktığında o yavaş uzayzamanda kaskatı kesilmiş gibi zor hareket ettirmen gerekmekte veya değil işte sorun bu.

Galilei dönüşümlerini Goldstein'ın Klasik Mekanik'inden (daha matematiksel biçimi için  V. I. Arnold, Mathematical Methods of Classical Mechanics, Springer-Verlag (1989)) okursan ve de örnek olarak merkezkaç 'kuvveti'ini (aslında bir d'Alembert kuvveti) kendi kendine hesaplayabilirsen (çok önemli!) bu sorunun yanıtını aşağıdaki verdiğim bilgiyle kendin verebilirsin bence.

İnsan vücuduyla ilgili bilgi: Kalpten beyne kan pompalanabilmesi için 22mmHg kan basıncı mevcut olması gerekiyor. İvme artmasıyla maruz kalınan her $m_{vücut}\cdot g$ kuvvetinin katında, kanda sağlanması gereken basınç da o kat artıyor. Biyolojik sınır: $4m_{vücut}\cdot g$.

Ben tam olarak neyi sorduğunu anlamadim ama zaman bagimsiz bir degisken yani zamanda ki degisiklik cisimlerin enerjilerinde,momentumlarinda veya ivmelerinde bir degisiklige sebep olmaz.33. saniyede de olan o zaten sadece zaman yavasliyor yani yavaslama olmasaydi adam yine 10 metre öteye fırlayacaktı çünkü momentumu aynı eger bunu soruyorsan.

Yani zamandaki bir oynama bir seylere etki etmez ancak hiz edebilir örneğin duvarda kosan adam ne kadar hizli kosarsa damlaya carptiginda olusan etki o kadar buyuk olur ama zaman bunu etkilemez.

çok normal birşey gibi gözüküyor ama fiziksever hocanın galile dönüşümlerini yaparsan çok yavaş giden uzay-zaman-mekanda  sen sanki şuandaki hızında hareket edebiliyorken ,cisimleri uzay-zaman-mekan normalken ki gibi etkileyebildiğinden farklı bir olay ortaya çıkıyor sanki hızla giden mermi, eğer zaman çok yavaşlar ve sen bu yavaşlamadan etkilenmeyip normal olarak havada duran mermiyi hareket etmeye kalksan çok garip şeyler oluyor ,havada kalan mermi dedim çünki zaman çoook çooook yavaş ve seni etkilemiyor .galile bile bunu açıklamaya yeter  ,$\gamma=\frac{1}{\sqrt {1-\frac{v^2}{c^2}}}$ eklemeden bile bu gariplik kolayca anlaşılıyor ama ben biraz anladım denklemlere dökebilirsem birara cevap olarak yayınlarım.

@swindlers Klasik mekanikte, fizik yasaları Galilei dönüşümlerinin bütün sisteme uygulandığında aynı kalır, çünkü Hamiltonyenlerdeki koordinatlara matematiksel olarak böyle bir dönüşüm uygulandığında değişmediğini görebiliyorsun=bu bir simetridir(=>her simetri Noether kuramına göre bir korunum yasası tanımlar) ve bundan, aslında 'bunlardan' çünkü üç simetri(1.zamanda,2.konumda ve 3.dönüşte) 1.enerji 2.devinim (diğer adıyla momentum) ve 3.açısal devinim korunum yasaları çıkar (nasılı Arnold'un yukardaki kitabında).  Quicksilver'ın videodaki hareketlerini izlersen, onun için zamanın daha hızlı aktığının portre edilmeye çalışıldığını anlarsın. Bu süper güç olsa da öyle varsayıp teorik olarak sadece Quicksilver'a bir Galilei dönüşümünün uygulanması olarak betimlenmesinde sakınca yok (gerçekte bunun nasıl olabileceğini açıklamak başka mesele). Ve gözlemci çerçevesini Quicksilver'ın Galilei dönüştürülmüş alt sistem çerçevesi olarak seçersek karşımıza yalancı(/d'Alembert kuvvetler çıkıverir, tabi eğer hesap yapmaya üşenmezsek.

Not: Yüksek lisans öğrencisiyim ama bu yorumu yazarken kendimi liseli gibi hissettim. Ah nerde o çizgi romanlar...

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,750 kullanıcı