Processing math: 100%
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4.1k kez görüntülendi
Sınırları a'dan a'ya olan bir belirli integralde sonuç neden 0? Herhangi bir koordinata paralel olan o doğrunun kapladığı bir alan yok mu?
Lisans Matematik kategorisinde (93 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 4.1k kez görüntülendi

Alan iki boyutta olur, a'dan a'ya olunca olusan cizgi tek boyuta iner. Bu da bir alan olusturmaz. Derece 3te de hacim olusturmaz, ....

Guzel cevaplar gelecegine inaniyorum.

Herhangi bir kordinata paralel olan a dan a ya doğru nasıl oluyor ki hocam ben tam anlayamadm 

Peki doğrunun kapladığı bölge nedir? Yada şöyle sorayım orada bir doğru oluşur mu sizce hocam?


image

Bu integralin sonucu 0 fakat benim kafama takılan şu doğrunun kapladığı bir alan yok mu yani eğrinin altında kalan çok çok ufakta olsa bir değer yok mu?

Bence dogu olusur ama tabani sifir olan bi dikdortgen olarak alan 0'a esit olur. Alan iyi tanimli ve bu iyi tanimlilik bunu gerektirir diye dusunuyorum.

f(x) bir [a,b](a<b) aralığında sürekli olsun. y=f(x), axb eğrisinin "alanının 0" olması gerektiğine şöyle ikna olabiliriz:

ε>0  olsun, Bu eğri, birlesimlerinin içinde kalacak şekilde toplam alanı en çok ε olan dikdörtgenler kuracağız. Sürekli fonksiyonların tıkız kümelerde düzgün sürekliliği teoreminden, (https://matematikkoyu.org/e-kutuphane/ders-notlari/analiz_2.pdf sayfa 259 Teorem 14.7)

t1,t2[a,b] ve |t1t2|<δ olduğunda |f(t1)f(t2)|<ε2(ba)

olacak şeklide bir δ>0 sayısı vardır.n sayısını δ<ban olacak kadar büyük seçelim. xi=a+bani(i=0,1,2,,n) olsun. Her bir [xi1,xi] aralığında sol alt köşesi (xi1,f(xi1)ε2(ba)) de, taban uzunluğu ban yüksekliği εba olan (n tane) dikdörtgenler çizelim. δ seçiminden, xi1xxi aralığında y=f(x) eğrisi (soldan) i nci dikdörtgenin içinde kalır. Dolayısıyla tüm eğri dikdörtgenlerin birleşiminin içinde kalır. Her bir dikdörtgenin alanı εn olduğundan alanları toplamı (birbirlerine sadece kenarlarda değdikleri için) tam olarak ε dir. Buradan, "eğrinin alanının" , her (pozitif) ε sayısından küçük olması gerektiği dolayısıyla sıfır olması gerektiği sonucu elde edilir.

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

 aaf(x)dx=(F(x)+c)|aa=F(a)F(a)+cc=0 oluyor ve başlangıç ve bitiş noktası aynı olan birşeyin altındaki alan sanki noktanın altında kalan oluyor noktanın alanı hakkında yok desem altınDaki alanda yoktur sanki 

(1.5k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Riemann integrali ilk basta b>a olmak uzere [a,b] araligi uzerinde tanimli sınırlı fonksiyonlar icin tanimlanir.

Sınırlı olmasi onemli cunku tanimda ust toplam icin dikdortgen alani hesaplamada supremum kullanilir. Bu toplamlarin hepsinden buyuk sonlu bir sayi da var oldugundan infimum ile var olan ust integral degeri bulunur. (Benzer sekilde de alt toplam ve alt integral de hesaplanir).

Burada toplamlar, islemler vs guzeldir. Sonsuz vs gibi kavramlar yoktur. Gercel sayilar kumesi icerisinde eglenceli bir hesaplama yapariz.

(Daha sonra bu fikri kapali olmayan araliklar ve sınırlı olmayan  fonksiyonlar icin de genisletip has olmayan Riemann integralinden soz ederiz. Burada isin icine sonsuz ya da iraksama gibi kavramlar da girebilir.)

Bu Riemann (aslinda/ya da Darboux) integrali tanimindan sonra birkac ozellik ispatlanir. Bunlardan biride c(a,b)  olmak uzere [a,c] ve [c,b] arasindaki integralin toplami (var olmasiyla birlikte) [a,b] uzerindeki integrale esit olmasidir.

Tanimi genisletme adina b>a kosulunu genisletigimizde, a ve b degerlerini herhangi gercel sayilar olarak sectigimizde, bu ozelligin (vb) devam etmesi icin 
(1) b=a ise integral degerini 0 olarak tanimlariz. 
(2) b<a ise a'dan b'ye integrali [b,a] uzerindeki integralin toplamaya gore tersi olarak tanimlariz.
(Tabii integral degerleri var ise).


Soru: Rasyonel sayilar uzerinde 0 ve irasyonel sayilar uzerinde 1 degerini alan fonksiyonun 0'dan 0'a integrali nedir ya da nasil tanimlanir ya da nasil tanimlanmalidir? 
(a) 0 (b) tanimsiz

(25.6k puan) tarafından 
20,333 soru
21,889 cevap
73,624 yorum
3,091,806 kullanıcı