Processing math: 100%
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
520 kez görüntülendi

X bir topolojik uzay A da herhangi bir abelyen grup olsun. Boş olmayan her UX için sabit öndemetini F(U)=A olarak tanımlayalım (F()=0). Eğer VU boş olmayan bir altkümeyse ρUV:AA'yi birim fonksiyon, diğer durumda da sıfır fonksiyonu olarak alalım. Bu öndemetin demet olmadığını gösterin ve demetleştirmesini bulun.

Akademik Matematik kategorisinde (3.7k puan) tarafından  | 520 kez görüntülendi

Bu Hartshorne'daki ilk alıştırmalardan birisi.

1 cevap

2 beğenilme 0 beğenilmeme

Eger X baglantili olmayan bir acik altkume iceriyorsa ve A birden fazla elemani olan bir grup ise F bir balya degildir: U,VX'in kesisimleri bos olan iki acik altkumesi, aA{0} olsun. Eger kesit olarak U uzerinde a'yi ve V uzerinde 0'i secersek UV= oldugundan ρUUV(a)=0=ρVUV(0) oldugunu goruruz. Yani eger F bir balya olsaydi ρUVU(a)=a ve ρUVV(a)=0 esitliklerini saglayan bir (ve bir tek) aF(UV)=A bulabilecektik, ancak ρUVU(a)=a=ρUVV(a) oldugundan bu imkansizdir.

Bu durum, yani "farkli baglantili bilesenlerde tanimli fonksiyonlari bir araya toplayip bir fonksiyon yaratmak", basimiza dert olabilecek asagi yukari tek sey: ¯FPShX'i U,VX acik kumeleri icin ¯F(U), U'dan A'ya giden yerel olarak (yani U'daki her nokta icin o noktanin bir komsulugunda) sabit olan fonksiyonlar, ρVU bilindik kisitlama ve kesitler uzerindeki toplama islemi de noktasal (yani (s+s)(x)=s(x)+s(x)) olacak bicimde tanimlayalim. O zaman U= icin ¯F(){0} ve eger U, X'in acik ve baglantili bir altkumesiyse (baglantili uzaylar uzerindeki yerel olarak sabit olan fonksiyonlar sabit oldugundan) ¯F(U)A olur, yani ¯F gercekten de F'yi andiriyor. Ote yandan ¯F bir balyadir cunku bir surekli fonksiyon balyasina izomorftur: Bir Y uzayindan bir B kumesine giden yerel olarak sabit olan fonksiyonlar Y'den ayrik topolojiyle donatilmis B'ye giden surekli fonksiyonlar olarak gorulebilir. 

Gelelim ¯F'nin F'nin balyalastirmasi olduguna: 0'i bos kumeden A'ya giden biricik fonksiyona ve U icin aF(U)'yi U'dan A'ya giden sabit a fonksiyonuna gondererek (bunlarin kisitlamalarla uyumlu oldugunu kontrol ettikten sonra) F'ten ¯F'ye giden bir onbalya morfizmasi ϕ elde ederiz. Simdi bu ϕ'nin saplarda ne yaptigina bakalim. xX icin Fx'i tanimlayan sistem sabit A sistemi oldugundan FxA buluruz. Ote yandan her U icin sU¯F(U)'yi sU(x)A'e goturen morfizmalar, kisitlama morfizmalariyla uyumludur; bu yuzden bize dogrudan limitin evrensel ozelligi sayesinde bir γx:¯FxA morfizmasi verir. Bu morfizma, her aA bir sabit kesit tarafindan erisildiginden orten, γx(s)=γx(s) oldugunda sU ve sU sabit (ve dolayisiyla birbirine esit) olacak bicimde x'in bir U komsulugu bulunabileceginden birebirdir. Yani ¯F'nin ve F'nin saplari (en azindan soyut olarak) izomorfturlar. Ayrica ϕx, aA'ya denk gelen tohumu sabit a fonksiyonuna denk gelen tohuma gonderdiginden ϕ gercekten de saplar uzerinde bir izomorfizmadir. Bu durumda F'nin balyalastirmasi F+'nin evrensel ozelliginin verdigi ¯FF+ morfizmasi saplar seviyesinde, dolayisiyla da bir balya morfizmasi olarak bir izomorfizmadir.


(60 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
20,315 soru
21,871 cevap
73,591 yorum
2,884,954 kullanıcı