Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
163 kez görüntülendi
Herkese Merhaba

 

C programlama dilindeki standart var olan kütüphaneler ile herhangi bir grafik arayüz tasarlamanın mümkün olmadığına dair yazı okudum.Bununla beraber SDL gibi kütüphaneler ile arayüzler tasarlanabilmektedir.

Peki bu kütüphaneler nasıl yazılmıştır,bu tarz bir içerik üretmek için hangi tür bilgiye veya işletim sisteminin hangi kısımlarına erişmek gerekir ? yoksa daha mı derin ?.
Teorik Bilgisayar Bilimi kategorisinde (159 puan) tarafından  | 163 kez görüntülendi

SDL acik kaynak kodlu oldugu icin kodu okuyabilirsin. Farkli isletim sistelmleri ve "window manager" lar icin su listeden girip okuyabilirsin nasil implemente edildigini.

 

bunu tam çözümleyemedim,pencere iskeleti oluşumuyla ilgili olan kısım hangi dosya acaba,bakma fırsatın oldu mu enis hocam ?

bu x11 icin

 frame buffer, opengl, x11, wayland gibi kilit kelimeler var arastir bunlari internette bir cok tutorial var (linux dunyasi icin yazdim digerleri hakkinda fikrim yok).

Pencere oluşturma gibi fiziksel öğeleri kodlayabilmek için,kullandığımız işletim sisteminin özelliklerini kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Görüntü oluşumu ekran kartı ile ilgili;

peki bu şekilde pencere veya ekranda fiziksel bir öğe oluşturmak istediğimizde,ekran kartının yazılım desteğini mi kullanıyoruz? tam olarak işler nasıl yürütülüyor.

Bugün win API windows.h ile GUI tasarımı yapılıyor,peki windows.h ın içeriği nedir,tam olarak donanımın hangi özelliklerini kullanıyor.

Bugün ben herhangi bir API veya var olan kütüphane kullanmadan,programlama dilleri aracılığı ile kendime nasıl GUI oluşturabilirim? veya yapabilir miyim ?

c dilinin ekrandan falan haberi yok. Takdir edersin ki bu dil islemcilere emir vermek icin tasarlanmis ve her islemciye bagli bir ekran yok bazen ekran islemciye degil ekran kartina bagli vb. vb.
 ekran acmak vb gibi islemler isletim sisteminin, grafik surucunun ve window/desktop manager inin baktigi isler ve bunlari yapmak icin isletim sisteminin sana sagladigi abstraksyonlari/kutuphaneleri kullanmalisin. 
API veya kutuphane kullanmadan birak ekran acmayi  printf("hello") bile yazamazsin     
Goruntu olusumu ekran kartiyla ilgili demissin ama hayir oyle olmak zorunda degil ekran kartsiz bilgisayarlar da var sonucta (atari mesela).
windows hakkinda bilgim yok.
aslinda genel olarak bu konuya iki saat bakip boyle biseyle ugrasmanin gereksiz ve zor olduguna karar vermistim. Linuxta framebuffer var. Linuxta hersey dosya oldugu icin framebuffer da bir dosya. Bu dosyaya yazi yazdiginizda ekraniniza resim ciziyorsunuz aslinda. Soyle bir tutoriala bakmistim 
programlamaya ilgili iseniz linuxa gecin bence. windows dunyasi programlamak icin pek uygun degil

Anladım hocam,peki linux kullanmanın avantajı nedir o konuda,neden windowsta bu işi yapmamalıyız veya öğrenmemeliyiz ?,

Peki programlar genel olarak çapraz platform üretilir,bunun linux veya windowsta  kodlanması ile ilgisi var mı ?
Sanal makine oluşturma kısmındayım...
20,255 soru
21,783 cevap
73,444 yorum
2,266,971 kullanıcı