Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
951 kez görüntülendi
Bir ayda t gün çalışan bir işçinin aylık maaşı A liradır.Bu işçinin maaşının hesaplanması için, 

I.   A=12t+600

II.   A=2t+750 biçiminde iki bağıntı önerilmiştir.Bu işçi II. bağıntıyı kabul ediyor.

I.bağıntıya göre daha karlı çıktığı bir ayda, EN FAZLA kaç lira maaş almıştır.



SORUYU YAZARAK CEVAPLAYABİLEN VARSA BURAYA YAZABİLİR Mİ?Ders Muafiyet Dilekcesi (1).docx (41 kb)
Lisans Matematik kategorisinde (18 puan) tarafından  | 951 kez görüntülendi

Not olarak: Burasi odev yaptirma ya da hazirlattirma yeri degil.

3 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

$12t+600 \leq 2t+750$ ise  maximum $t$ icin $2t+750$ nedir?

(25.3k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş
0 beğenilme 0 beğenilmeme
Ne alakası var?
1- Bu bir ödev değil.
2-Sadece çözemediğim için ve matematiği sevdiğim için sormuştum.
3-Ayrıca siz de çözememişsiniz.
(18 puan) tarafından 
"SORUYU YAZARAK CEVAPLAYABİLEN VARSA BURAYA YAZABİLİR Mİ?Ders Muafiyet Dilekcesi (1).docx (41 kb)"

Linki yanlislikla mi eklediniz? Cunku "Buraya yazabilir mi?"den sonra link gelince, sanki o linke yazmamizi istiyorsunuz gibi gozukuyor. Ben daha linke hic bakmadan "Aha odev sorusu, ustelik gidip bir de linkteki adrese mi yazmamizi istiyor?" dedim. Ve direk kapattim. Simdi tekrar goruyorum ki link alakasiz bir link. Belki Sercan da benim gibi dusunmustur. 

Evet oyle dusunmustum, sonra tepki gosterince linke baktim, alakasizmis.  Arada olur oyle anlasmazliklar, onemli olan pozitif bir sekilde kaldigimiz yerden devam etmek.

Link, ben soruyu yazarken, gayri ihtiyari siteden istendi, ben de, dosyalarim arasindan rastgele en cabuk onume geleni sectim, bunun baska bir anlami yok.Sercan arkadas da dogal olarak bunu bir odev olarak dusunmus.Matematik konusunda o kadar profesyonel degilim, sadece matematigi seviyorum ve bu soruyu tam olarak cozememistim sormak istedim.Bu tarz itirazli (kendince hakli olabilir)cikislar zaten cogunlukca sevilmeyen bu dersten ya da bilimden daha uzaklasilmasina veyahut negatif yonde tutum alinmasina sebep olabilir.Neyse sorun anlasildi sanirim.Bu arada soruyu sizin cozdugunuz asama kadar cozmustum benden net cevap isteniyor, sorun bu.Yani A) atiyorum 56 gibi.Burda sonucsuz kaliyorum iste.Ayrica ilginize teşekkürler.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Sayın YARENNEHİR,

Öncelikle bir arkadaşımıza verdiğiniz cevabı hiç beğenmediğimi ve size yakıştırmadığımı belirtmek istiyorum. Hem çözemediğiniz bir soruya cevap arıyorsunuz hem de bununla ilgili olarak düşüncelerini ifade eden,çok özverili bir Hocaya kızıyorsunuz.( Kaldı ki yine de cevap vermiş) Bunu doğru bulmuyorum ve bunu yapmaya hiç hakkınız olmadığını düşünüyorum. Umarım bir daha bu tür  bir  olay meydana gelmez. 

Sorunuza gelince; Analitik düzlemde yatay ekseni(x-eksenini) $t$ ,dikey ekseni(yeksenini) $A$ olarak alırsak;1.seçenekte verilen $A=12t+600$ de, 2. seçenekte verilen $A=2t+750$ de birer doğru belirtirler. Bu iki doğrunun grafiğini çizdiğimizde;

$$12t+600=2t+750$$  den  $t=15$  de kesiştiklerini görürüz.  Grafikten de $t<15$ durumunda işçi için 2. seçeneğin daha karlı olduğu ve $t>15$ için ise işçiye 1. seçeneğin daha karlı geldiğini görürüz. O zaman 1. seçeneğin daha karlı olduğu ilk durum $t=16$ dır.  İşçinin alacağı para ise $A=12.16+600=792$ TL dir.


(19.2k puan) tarafından 
20,200 soru
21,727 cevap
73,275 yorum
1,887,837 kullanıcı