Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
429 kez görüntülendi
ingilizce kaynaklarda logic programming olarak gecen kavram nedir ?.
bir cevap ile ilgili: Nesne tabanlı programlama nedir?
Veri Bilimi kategorisinde (1.6k puan) tarafından  | 429 kez görüntülendi

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme

Mantık programlama paradigması, programların önermeler mantığı benzeri biçimsel mantık önermeleriyle yazıldığı bir çerçeve sunar. En bilinen örnekleri Prolog ve Datalog'dur. 

En temelde kullanılan önermeler Horn cümleleri denilen, "Eğer $p_1$ ve $p_2$ ve $\cdots$ ve $p_n$ doğru ise $q$ doğrudur" şeklindeki önermelerdir. Bu tip önermeler pek çok uygulama için yeterli olmadığından olumsuz (negative) koşulları da içerecek şekilde zenginleştirilirler, "Eğer $p_1$ doğruysa ve $p_2$ yanlışsa $q$ doğrudur" gibi.

Mantıksal önermelere ayrıca bir kontrol bölümü de eşlik edebilir. Kontrol, mantıksal deklerasyona uyan nesneleri bulmak için uygulanacak stratejiyi tanımlar. Mantık programlamayı bir planlama problemini çözmek için kullanacak olursak, mantıksal önermelerle aradığımız planın sağlaması gereken koşulları tanımlarız, kontrol bölümü ile de çözüme ulaşmak için kullanılacak yöntemi. Böylece çözümü rastgele arama (random search) ile bulmaktan daha hızlı bir algoritma bulma şansımız olur.

Yapay zekanın mantıksal çıkarımların biraraya getirilmesi ile geliştirilebileceği fikrinin baskın olduğu yıllarda (1970'ler) önem kazanmış, istatiksel öğrenmenin kazandığı başarılarla son yıllarda az kullanılan bir araca dönüşmüştür.

(1.8k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
20,199 soru
21,725 cevap
73,270 yorum
1,885,712 kullanıcı