Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
725 kez görüntülendi
Süperpozisyon ilkesi  enerjinin korunumunu ihlal  edebilir mi?

Böyle birşey olsa zaten şimdiye kadar bulunurdu evet biliyorum ama yinede böyle düşünmekten kendimi  alamıyorum.Çünkü eğer 1 parçacık aynı anda birden fazla yerde bulunabiliyorsa diyelim ki 3 farklı yerde bulunsun.Şimdi parçacığın kütlesi m olsun.O halde mc^2 lik bir enerjisi olur.Buna E diyelim.Eğer bu atom sonradan 3 farklı yerde gözlemlenirse o halde 3 farklı yerde E kadarlık enerji dolayısyla toplamda 3E lik bir enerji ortaya çıkar.Ama başlangıçta toplam enerji E idi.O halde E den 3E lik bir enerjiye geçiş oldu yani  sanki bir anlamda evrenin enerjisi 2E arttı.Ama enerji korunmalıydı.Bu düşüncede yanlış olan mantık nedir?İyi çalışmalar.
Lisans Teorik Fizik kategorisinde (60 puan) tarafından  | 725 kez görüntülendi

Mühim nokta şu: Kuantum mekaniksel olarak ölçüm yapılmadan evvel parçacığın durumu hakkında kesin bilgimiz yoktur; ancak bir olasılık dağılımı dahilinde bilgiye sahibiz. Yine kuantum mekaniksel olarak bu dağılım, dalga fonksiyonunun mutlak karesi $|\psi(x)|^2$ ile belirlenir. (Bu fonksiyon, probleme uygun sınır şartları altında Schrödinger denkleminin çözümüyle bulunur.) Fakat ölçüm sonucunda (gözlem dediğiniz şey yani) parçacık belirli bir yerde olacaktır.

Yani, parçacık aynı anda birden fazla yerde değildir. Dolayısıyla bahsettiğiniz şekilde bir problem ortaya çıkmaz.

hocam cevap için teşekkürler sonradan tahmin eder gibi oldum cevabı fakat müsait olmadığım için yazamamıştım

http://www.ntboxmag.com/2019/09/24/ayni-anda-iki-yerde-2000-atom-kuantum-superpozisyonunda-yeni-bir-rekor/

fakat bu linkte şöyle bir haber var.aynı anda 2000 atomun 2 farklı yerde olduğundan söz ediyor.burada gerçektende 2 farklı yerde olduğu direkt gözlem yoluyla(yani direkt gözlerle görerek)bir sonuca mı  varılmış?Yoksa deneyin sonuçlarına göre 2000 atomun 2 farklı yerde aynı anda bulunması gerektiği öngörülerek mi böyle bir sonuca varılmış. Bu haberi nasıl yorumlamalıyız?

Bağlantıdaki yazıdan hiçbir şey anlamadım; Fizik açısından değil, Türkçe açısından. Mümkün mertebe asıl kaynaklara müracaat ediniz:

https://phys.org/news/2019-09-atoms-quantum-superposition.html

Yukarıdaki yazıya değil de makaleye bakınca, meselenin şu olduğu ortaya çıkıyor:

Bu grup, ne kadar büyük moleküllerle girişim gözlemeyi başarabilirizin peşinde; kuantum ile klasik fiziğin geçiş noktasını arıyorlar bir deyişle. Bu makale de yeni rekordan bahsediyor. Fakat yine istatistik çalışıyor; tek parçacık değil.

Araştırmacılar yaklaşık 40000 parçacıktan oluşan devasa bir molekülden meydana gelen molekül demetiyle  (tek molekül vs. değil) girişim deneyi yapmışlar ve girişim gözlemlenmiş.

 

anladım hocam yani parçacıkların aynı anda farklı yerlerde olması değilde  molekül demetinin girişimi gözlenmiş.yani   burada bu  molekül demeti dalga davranışı sergilemiş.

Evet, tamamen öyle. Dah büyük moleküller sentezlendikçe bu deneyler yenileniyor. Örneğin C60 fulleren molekülünde 60 adet karbon atomu var. Top şeklinde bir molekül. Bununla da aynı deney yapılmış ve tabii ki benzer sonuçlar alınmıştı.

20,279 soru
21,810 cevap
73,492 yorum
2,475,989 kullanıcı