Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
562 kez görüntülendi

  Bu söylediklerim bana da biraz garip geliyor ama dalga dediğimiz şeyde özünde parçacıklardan oluşmuş değil midir?Mesela su dalgasını ele alırsak,su dalgası su moleküllerinden oluşmaktadır.Yalnız burada su molekülleri birlikte bir yapı yani bir desen oluşturacak biçimde hareket etmekte ve dalga oluşmaktadır.Tabi bu benim yorumum.

Peki bu bağlamda düşünürsek dalga ile parçacık farkını nasıl ortaya koyabiliriz?

Lisans Teorik Fizik kategorisinde (60 puan) tarafından  | 562 kez görüntülendi

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme

İlk soru: Hayır; dalgalar her zaman maddesel parçacıklardan (yani onların hareketlerinden) oluşmaz. Örnek: elektromanyetik dalgalar.

Dalga bir sistemin davranma biçimi olarak anlaşılmalıdır. Sizin de belirttiğiniz gibi, su (veya ses) dalgalarından bahsedersek, böyle bir sistemde parçacıklar etkileşimde olduklarından, tüm sistemin hareketinde bazı kolektif özellikler ortaya çıkmaktadır. Dalga dediğimiz zaman, sınırsız sayıda parçacığın (continuum veya sürekli ortam) kolektif hareketinin bir şeklini anlıyoruz. 

Klâsik Fizik'te tek bir parçacığın dalga olmasından bahsedemiyoruz. Dolayısıyla, dalga ve parçacık bu mânâda, birbirilerinden tamamen ayrı şeylerdir.

(1.4k puan) tarafından 
soyle diyebilir miyiz:
dalga $\ddot{u} = (c\nabla)^2u$ yu saglayan seylere denir. Eger boyleyse parcacik neye denir ? Bu ayrimi bu sekilde anlatabilir miyiz ?
20,282 soru
21,819 cevap
73,496 yorum
2,508,493 kullanıcı