Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
544 kez görüntülendi

Bekar olanlar geziye katılmak zorundadır. Bekar olmayanlar, isterse eşi olmadan da geziye katılabilir” Gezi şartlarına göre, 6 evli çift ile 4 bekar genç bu geziye kaç farklı şekilde katılabilir?                                    $$A)2^6\quad B)2^8\quad C)2^{10}\quad D)2^{12}\quad E)2^{16}$$

Soru yansıyan bağıntı tanımının altında verilmiş. Sayma ilkesi ile seçenek sayısını her evli çift için 2^2 olarak düşündüm ve 6 çift için 2^12 olarak buldum. Bekarların zaten grupta olacağını düşünerek bir etkisi olmayacağını düşündüm. Sorun şu bulduğum cevabım doğruluğunu bilmiyorum ayrıca yansıyan bağıntı ile ilişkisini kuramadım ve bu türlü çözümü düşünemedim. Bu iki sorun için paylaştım... Tekrar teşekkür ederim.

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (13 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 544 kez görüntülendi

Merhaba memin, sitede soru sorarken dikkat edilmesi gereken pek çok kural var. Bunlardan en önemlilerinden birisi, soru soran kişinin yazdığı soru hakkında kendi denemelerini ve düşündüklerini yazması kuralı. Bu kuralın pek çok nedeni var. Bu konuda lütfen şuradaki yorumu okuyun. Genel kurallar hakkında da lütfen şuraya bakınız.

Önemli anımsatma: Genel olarak kurallara uygun sorulmuş sorular yanıt bulmakta.

Doğan Hocam şimdi okudum, düzelteceğim. İlginize teşekkür ederim.

Öncelikle şıklar yanlış notasyon ile yazıldı düzeltiyorum A)2^6  B)2^8 C)2^10 D)2^12 E)2^16.                Soru yansıyan bağıntı tanımının altında verilmiş. Sayma ilkesi ile seçenek sayısını her evli çift için 2^2 olarak düşündüm ve 6 çift için 2^12 olarak buldum. Bekarların zaten grupta olacağını düşünerek bir etkisi olmayacağını düşündüm. Sorun şu bulduğum cevabım doğruluğunu bilmiyorum ayrıca yansıyan bağıntı ile ilişkisini kuramadım ve bu türlü çözümü düşünemedim. Bu iki sorun için paylaştım... Tekrar teşekkür ederim.

(Düzenle düğmesine basarak) Bunları soruya ekleyip hatalı kısımları da düzeltebilirsiniz

Dedigin gibi sadece $12$ evli kisi icin gitme-gitmeme var. Bu da $2^{12}$ degerini verir.

Teşekkürler.Peki yansıyan bağıntı sayısı ile bir çözüm bulunabilir mi?

20,200 soru
21,728 cevap
73,277 yorum
1,888,006 kullanıcı