Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2k kez görüntülendi

x ve y birbirinden farklı 3 basamaklı pozitif tek sayılardır.

OKEK(x,y)= 55. OBEB(x,y)

olduğuna göre x+y en az kaçtır?


@Güzel bir soru paylasmak istedim.


Orta Öğretim Matematik kategorisinde (1.1k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 2k kez görüntülendi

Güzel bir soru. Paylaşmak istedim..

Sorunuza soru ile ilgili yorum eklemeniz gerekmekte.

Soru sorarken sadece bilmediğimiz şeyleri sorma zorunluluğu yoktur.Bilgi paylaşım ve birikim platformu olduğumuzdan dolayı, bilgisel değeri yüksel olan durumları açıklamalı bir şekilde siteye ekleyebiliriz.

Bu koyu kismi es gecmemek gerekli...

Boyle soru paylasmamizi istemiyo musunuz? Begendigim sorulari ekleyemez miyim?

çözümünü bilipte zor gördüğümüz soruyu paylaştıktan sonra.önce diğer arkadaşlardan yorum beklemek gerekmezmi ,neden direk açıklamalı paylaşıyoruz ?

Soru zaten dexor tarafindan cozuldu yorumu soru cozuldukten sonra yaptim

soruyu buraya koyuyorsak.başkaları uğraşsın bakalım napıyolar diye beklediğimiz için atmış oluruz.çözümü çözüm gelmesse,açıklamalı şekilde açıklanır.tuhaf kurallara gerek yok bence

@Kimyager, Tuhaf?     


@Amatematik, ben sahsim adima bu tarz "oss" orta ogretimi komple kapatmayi dusunuyorum. (Cunku sitedeki bu tarz sorularla bir 5-6 kitap basilabilir). Oyum da kapanmasindan yana. (Sahsimi gecersek) Genel olarak anlastigimiz ogretici sorular ise  "bilgisel değeri yüksel olan durumları açıklamalı bir şekilde" statusune giren sorular. 


Tuhaf'a geri donersek.. Burada siteyi guzellestirmek icin ugrasiyorsak ve gelen tepkilere/elestirilere yorum veriyorsak ve de kendimizi gelistirmeye calisiyorsak bunlara saygi gosterilmesi de gerekir az biraz. (en az is yapan benim bu konuda bu arada). Mesela bu koyu yaziyi iceren kurali sonradan ekledik, ki gercekten faideli olabilecek sorular da eklensin diye. Yani bize elestiri gelince ya da bak bu eksik denince zaten bunun uzerine dusunuyoruz. Makul bulunca da ekliyoruz. Kisilrin tuhaf demesi pek muhim degil, bana gore de tuhaf seyler var ama bunu mumkun oldugunca demokratik ve egitici olarak yapmaya calisiyoruz. Tuhaf demek yerine elestirilerimizi verilerle, daha acik bir sekilde yaparsak daha faydali olur. Simdi ben de desem "tuhaf" davraniyorsun, boyle dememen lazimdi. Pek anlamazsin bu cumlemi cunku nereye gittigi pek belli degil.

Soruyu buraya koyuyorsak kismi icin, koyma(yalim)... Buranin adabi boyle ise koyma(yalim)... Damsiz almayan bar'a bi girmeye calis bakalim, giremezsin, dayak yersin. Simdi kural tanimak yok bam bam bam dersen olmaz. (Bu ugrasanlara saygisizlik olur, bu da saygi beklemeyi anlamsiz kilar, o nedenle yukari da "koyma(yalim)" yazdim). Ki bizim dovdugumuz yok, dinliyoruz, tartisiyoruz. Fakat bu koydugumuz kurala da bir de sebebi nedir diye bakmak lazim. Bazi facebook sayfalari var: orada ogrenmeyi umursamadan cevap verenler var. Oralarda sorulabilir. Ha egitici olmasi icin, bunlari sevenler varsa, bi blog acip da paylasilabilir: Ornegin: http://emseyi.blogspot.ie/2017/01/mutlak-degerli-toplamlarda.html  Ben bunu buraya yazsam, aaa evet ogretici degeri de var. Kurala uyuyor ama blog'a yazmayi dusundum, tercih olarak. 

koyu yazıyı,kendi sorumun altına @güzel bulduğum için paylaştım" başlığı atmaya başladıktan sonra gördüm bende.yada bana öyle geldi..yada bende çalışıyorum site için farkına varmadan: )

Buradaki herkesin ugrastiginin farkindayim, bundan da mutluyum. 

Sercan bey ortaöğretim bölumunu kapatin iyi guzel de burada kac paylasim yapiliyo ortaogretim disinda.Su anda bile gunde 3-4 soru anca soruluyo. Ben sahsim adina siteyi biraz hareketlendirme adina guzel buldugum sorulari paylasmayi dusunuyodum. Ama  ilk sorudan sonra pek de dogru bi karar olmadigini goruyorum. Bur diger konuda burdan bjze para vermiyolar. Bi kazancimiz yok. Sadece guzel paylasimlarda bulunmak istiyoruz ama hep engel cikartiliyo. Bunu da anlamis degilim..

Engel cikartma yok. Soru duruyor mu, duruyor? Kural duruyor mu, o da duruyor. Ben kurali soyluyorum, bu bir engel mi, degil? Hem kurallara uymayan sorulari engellemeyeceksek neden kurallar var. Kurallari kaldiralim o zaman. Fakat  sebepsiz "Bu kural bir engel" denirse, ki bu her sey icin denilebilir, biz de anlamayiz ve kuralimizi uygulamaya devam ederiz. 

Ben ugrastiginizin farkindayim. Farkinda olmasam aciklama yapmam, direkt kapatir gecerim. Biz de ugrasiyoruz, ugrasarak bu kurallari koyuyoruz. Sonra bunlari tatli dille soylemek icin ugrasiyoruz. Fakat hep bize engel olunuyor :) Denmiyor ki, ugrasiyorlar, biz de el atalim ve bu kurallara gore soru yazalim. Bu ugrasi da goz onunden cikartmamak lazim.

Mesela sabit bir $n$ dogal sayisi icin $okek(a,b)=n$  esitligini saglayan kac $(a,b)$ cifti vardir? Bunu sorsak, bunu ispatlasak, ornek vs versek... Bu tarz katkilar olabilir.

Burada kurala ters olan ne onu anlamadim. Soruyu cozmemis olsam ve buraya koysam hic sorun olmayacakti.  Ben surekli soru sorma yerine arada bir guzel sorularinda konmasini istedim. Hep soru sorarak baskalrindan bi sey bekleme(belescilik)  yerine guzel sorularinda  paylasilmasinda bi sikinti yok bence. Sonucta buradi ayni zamanda bilgi paylasma platformu. 

Alti cizili kisim? 

Benim icin bilgi degeri yuksek bi soru. Ebob ekok icin ortaogretim matematik konusunda ortalamanin ustunde bi soru..

Ortalamanin uzerinde soru olmasi bilgi degerinin yuksek oldugu anlamina gelmez ki? Bana gore siradan bir soru. Ogreticiligi de yok. (elbette bariz olan ogreticiligi haric).

Zaten soru sizin icin degildi kategoriye bakarsaniz ortaogretim

Site yoneticisi ~yardimcisi olarak konusuyorum. Bu tarz sozlere gerek yok. Manalandiramiyorum. 

Kisacasi, anlamak istemiyorsunuz ama bu kurallara uygun degil. Siz de yapici konusmuyorsunuz. Ne dememi bekliyorsunuz? "Zaten soru sizin icin degildi kategoriye bakarsaniz ortaogretim" gibi konusmalara gireceksek hic konusmaya da gerek yok aslinda.

Ben bu sorunun ogretici oldugunu dusunup sordum, siz de ogretici olmadigini dusunuyorsunuz. Olabilir. Ama olayi buyutup devlet meselesi haline getiren sizsiniz. Yapici olsaydiniz benim gorusume saygi duyup bu kadar ustume gelmezdiniz. 

Ne diyebilirim ki... 

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

$Obeb(x,y)=k$ dersek $Okek(x,y)=55k$ gelir.$x=a.k$ ve $y=b.k$ olduğunu görürüz.(a ve b aralarında asal.)

$a.b=55=5.11$ gelir.Buradan en küçük değer için sayıların birbirine en yakın hali seçilir.Bu da 5,11 şeklinde olur.

Sayılarımız 5k ve 11k olduğuna göre ve bu sayılar 3 basamaklı pozitif tam sayı olduğuna göre en az $k=20$ olmalıdır.

$5k+11k=16k=320=x+y$ gelir.

(11.1k puan) tarafından 

x ve y pozitif tek sayilar dendiği icin k= 21 secilmelidir.Dolayisiyla

$x+y=5k+11k=16k=16.21=336$  olmalidir.


Tek olduğunu görmemiştim.Doğru tek ise $k=21$ en küçük olur.
20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,771 kullanıcı