Processing math: 59%
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
3 beğenilme 0 beğenilmeme
545 kez görüntülendi

Göreceliliksel kuantum mekaniğinde m kütleli 1/2-spine sahip serbest parçacıkların hareketini betimleyen Dirac işlemcisini (temsil değişikliği yaparak) tanımlamak istiyoruz. Bu çerçevede, ilgili Hilbert uzayımız H:=L2(R3:C4)L2(R3)C4 ve bir parçacığın (özdeğer olarak, yani pR3) devinimine bağlı enerji fonksiyonu E(p):=p2+m2c2'dir. İlgili enerji işlemcisi, böl(E):={ψL2(R3)||p|2|ψ(p)|2dp< olmak  üzere şöyledir: E:böl(E)HH,ψ(Eψ)(p)=E(p)ψ(p)
Tanım: Pauli matrisleri σ1:=(0110), σ2:=(0ii0), σ3:=(1001). Dirac matrisleri ν{1,2,3}:αν:=(0σνσν0) ve β:=(1001)'dır. Ayrıca α:=(α1,α2,α3)T.

Tanım: Foldy-Wouthuysen dönüşümü UFW:HH,ψ→:=UFW(p)ψ(p) işlemcisi aracılığıyla  tanımlanır. Burada UFW ψ durumun yine (özdeğer) devinimine bağlı UFW=E(p)+mc22E(p)+cβαp+E(p)2E(p)(E(p)+mc2) fonksiyonudur.

Soru 1: Dönüşümün neden üniter olmasına ihtiyacımız var? Öyle olduğunu gösterebilir misiniz? İpucu: {αν,αμ}=2δνμ{αν,β}=0 .

Soru 2: ˆD0:=UFW(p)(E(p)00E(p))UFW(p)'yi α ve β cinsinden yazabilirmisiniz? ˆD0 özeşlenik midir?

(İç çarpım ψ,ψ:=4ν=1ψν,ψνL2(R3) =dpψ(p),ψ(p)C4)

Tanım: Schwartz uzayı α,βNn0: normu ile \mathcal{S}(\mathbb{R}^{n}):=\{\psi\in C^{\infty}(\mathbb{R}^{n})\vert \forall\alpha,\beta\in \mathbb{N}_0^{n}:\Vert\psi\Vert_{\alpha,\beta}<\infty\} ise, Fourier dönüşümü \mathcal{F}:\mathcal{S}(\mathbb{R}^{n})\rightarrow\mathcal{S}(\mathbb{R}^{n}),\psi\mapsto \mathcal{F}\psi:=\hat{\psi}:=\frac{1}{\sqrt{2\pi}}\int e^{-\frac{ixp}{\hbar}}\psi d^{n}x'dir.

Soru 3: Ama bizim durumların \mathcal{S}'de değil de \mathcal{H}'de olması bir sorun teşkil etmiyor mu?

Tanım: Dirac işlemcisi \text{böl}(D_0):=H^{1}(\mathbb{R}^{3}:\mathbb{C}^{4}) ile D_0:\text{böl}(D_0)\rightarrow\mathcal{H},\psi\mapsto \mathcal{F}\hat{D}_0\mathcal{F}^{-1}\psi olarak tanımlanır.

Soru 4: Neden şimdi de işlemcinin bölgesini Sobolev kümesi olarak tanımlayıverdik?

Soru 5: D_0'nin \tilde{D}:=\displaystyle_\nu\alpha_\nu\frac{c}{i}\partial_\nu+\beta mc^{2} işlemcisinin özeşlenik uzantısı olduğunu gösterebilirmisiniz?

Soru 6: D_0'ın izgesi \sigma_{D_0} nedir?

Soru 7: Dirac denklemini D_0\psi=0 çözebilirmisiniz?

Not: Soru 2'de negatif enerjili parçalarında varolduğunu varsaymış olduk (=Dirac denkleminden çıkan bir sonuç). Aslında olayların bir doğrusal izleyişi (tek değil) kuantum mekaniksel döndürme grubu SU(2) yerine daha geniş SL(2,\mathbb{C})'yi seçerek (bundan uygun Lorentz  dönüşümleri grubu SO^{+}(3,1)'ye topolojik denklik olduğu için) bütün kuramı görecelilikle geçimli hale getirip ortaya çıkan p^{\alpha\dot{\beta}}\tilde{v}_{\dot{\beta}}(p)=mcu^{\alpha}(p) ve p_{\dot{\alpha}\beta}u^{\beta}(p)=mc\tilde{v}_{\dot{\alpha}}(p) spinor denklemlerini çözerek Dirac denklemini bulmak. Tarihsel izleyişi ise bambaşka.

Lisans Teorik Fizik kategorisinde (1.2k puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 545 kez görüntülendi
20,314 soru
21,870 cevap
73,591 yorum
2,875,806 kullanıcı