Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
2.9k kez görüntülendi

$\mathbb R$ gerçel doğrusunu, $\mathbb Q$ cisimi üzerinde bir vektör uzayı gibi düşünürsek, bir taban verilebilir mi?

Lisans Matematik kategorisinde (209 puan) tarafından  | 2.9k kez görüntülendi

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Hocam bu başlık ve bu başlığın yönlendirmesi soruyla birebir ilgili: 

http://matkafasi.com/4053/overline-mathbb-q-%24-cisminin-%24-mathbb-%24-uzerine-boyutu-nedir

(25.4k puan) tarafından 

Yönlendirmeleri hatta..

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Böyle bir taban seçim belitinin sonucu olarak vardır. $\mathbb{R}$'nin $\mathbb{Q}$ üzerinde doğrusal bağımsız alt kümelerini alt küme ilişkisine göre kısmi sıralayıp Zorn önsavını uygularsak bu kısmi sıralama için elde ettiğimiz herhangi bir maksimal eleman bir taban olur.

Eğer sorunuz böyle bir tabanın seçim beliti olmadan bulunup bulunamayacağı ise ZF kümeler kuramının $\mathbb{R}$'nin $\mathbb{Q}$ üzerinde bir tabana sahip olmadığı (ve seçim belitinin yanlış olduğu) modelleri vardır. Dolayısıyla seçim beliti kullanılmadan böyle bir taban inşa edilemez.

Şu soruda Mehmet Kıral'ın yanıtı okunursa görülebilir ki eğer böyle bir taban varsa $\mathbb{R}$'den $\mathbb{R}$'ye sürekli olmayan toplamsal bir fonksiyon vardır. Aynı cevapta Mehmet'in sorusuna ilişkin yazdığım yorumdaki referans okunursa görülebilir ki böyle bir fonksiyon varsa $\mathbb{R}$'nin Baire özelliğine sahip olmayan bir alt kümesi olmak zorundadır. Öte yandan ZF tutarlı ise ZF+DC+"Gerçel sayıların her alt kümesi Baire özelliğine sahiptir" teorisi tutarlıdır. Dolayısıyla soruda istenen gibi bir taban inşa edilmek isteniyorsa DC'den (bağımlı seçim beliti) daha güçlü bir belite ihtiyacımız var.
(1.3k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
20,210 soru
21,737 cevap
73,305 yorum
1,913,270 kullanıcı