(Uzun uzun anlattigim icin ispat uzun gozukuyor olabilir, fakat uzun degil).
Ilk olarak F:={S|S kumesi F cisminin R⊂S ve IS≠S sartlarini saglayanbir alt halkasi } kumesini tanimlayalim.
Hatirlatma: Burada IS iki tane idealin carpimi, tanim geregi aν∈I, sν∈S olmak uzere sonlu ∑aνsν toplamlarin hepsini iceren ideal.
Ilk olarak F kumesini tanimladik ama bu kume bos mu, degil mi? Teoremin kabullerinden biri I≠R, yani IR=I≠R, ayrica dogal olarak R⊂R de saglanir. Kisacasi R∈F ve dolayisiyla F≠∅.
H⊂F tumuyle (totally) sirali bir kume olsun ve T:=∪{S|S∈H} kumesini tanimlayalim. Amacimiz T∈F oldugunu gostermek:
1) F'nin tanimindan dolayi her S∈H⊂F icin R⊂S olur, yani dolayisiyla R⊂T olur.
2) Peki T kumesi F cisminin bir alt halkasi mi?
a,b∈T ise a∈Sa ve b∈Sb olacak sekilde H kumesinin Sa ve Sb elemanlari vardir. H tumuyle sirali oldugundan H kumesinde Sa ve Sb kumelerini iceren bir adet S elemani vardir. Demek ki a,b∈S ve S bir althalka oldugundan a−b ve ab elemanlari da S halkasinda ve dolayisiyla S halkasini iceren T halkasinda olur. Demek ki T kumesi F cisminin bir alt halkasiymis.
Amac T∈F oldugunu gostermekti. Son olarak IT≠T oldugunu gostermeliyiz:
3) IT=T oldugunu varsayalim. Bu durumda 1∈T=IT olmali. Yani sonlu sayida aν∈I, sν∈S icin ∑aνsν=1 olmali. sν elemanlari sonlu oldugundan bir adet S0∈H icin her sν∈S0 olur. Yani 1∈IS0 olur ve bu durumda IS0=S0 olur. Fakat H kumesinin her S elemani icin IS≠S saglanmaliydi. Celiski.
Tum bunlari bir hic ugruna olmasa da, Zorn Onsavini kullanmak icin gosterdik. Zorn Onsavina gore F kumesinin (en az) bir adet maksimal elemani var. Yani, F cisminin icerisinde R⊂O⊂F, IO≠O sartlarinin saglayan bir maksimal halka O var.
Su anki amacimiz O halkasinin F/K fonksiyon cisminin bir deger halkasi oldugunu gostermek:
I≠{0} ve IO≠O oldugundan (biraz bakinca gorebilecegimiz) O⊊F ve I⊂O∖O× saglanir.
O halkasinin F/K fonksiyon cisminin deger halkasi olmadigini varsayalim. Bu durumda oyle bir z∈F olmali ki z∉O ve z−1∉O olmali.
O halkasinin R halkasini iceren ve IO≠O sartini saglayan maksimal halka oldugunu kabul etmistik. Bu durumda O halkasini oz olarak iceren O[z] halkasi haliyle R halkasini da icereceginden maksimallik ozelliginden dolayi IO[z]=O[z] olmali ve ayni sekilde IO[z−1]=O[z−1] olmali.
Demek ki oyle a0,⋯,an,b0,⋯∈IO elemanlari var ki 1=a0+a1z+⋯+anzn ve 1=b0+b1z−1+⋯+bmz−m esitlikleri saglanir.
(I birim icermediginden) m,n≥1 oldugu asikar. Alttan sinir koydugumuza gore artik m ve n'yi minimal olacak sekilde secebiliriz. Ayrica m≤n oldugunu var sayabiliriz. (m≥n ise z yerine z−1 elemanini dusunebiliriz, degil mi?)
Simdi yukaridaki esitlikleri sirasiyla 1−b0 ve anzn ile carpalim: (1−b0)=(1−b0)a0+(1−b0)a1z+⋯+(1−b0)anzn ve 0=(b0−1)anzn+anb1zn−1+⋯+anbmzn−m esitlikleri saglanir. Bu iki esitligi toplarsak eger c0,c1,⋯,cn−1 olacak sekilde 1=c0+c1z+⋯+cn−1zn−1 esitligini elde ederiz. Bu da n sayisinin minimalligi ile celisir.
Demek ki O halkasi F/K fonksiyon cisminin bir deger halkasiymis. Yukari da I⊂O∖O× cikarimini yapmistik. O deger halkasinin maksimal idealine P dersek P=O∖O× oldugundan I⊂P olur.
Simdi de cikarimimizi ispatlayalim:
R=K[z] halkasini ve bu halkanin I=zK[z] idealini dusunelim. Theorem 1.19'dan bir adet P∈PF var ki z∈P olur ve dolayisiyla da P de z elemaninin sifiri olur.
Ayni sekilde R=K[z−1] halkasini ve bu halkanin I=z−1K[z−1] idealini dusunelim. Theorem 1.19'dan bir adet P∈PF var ki z−1∈P olur ve dolayisiyla da P de z elemaninin kutubu olur. PF=∅ olsaydi boyle elemanlar olmazdi, degil mi?