ilk olarak [F:K(x)]≤∞ oldugunu ispatlamistik. (link). Geriye degP≤[F:K(x)] oldugunu ispatlamak kaliyor.
Yukarida verdigimiz tanimdan dolayi degP:=[FP:K]:=[OP/P:K] oldugunu hatirlayalim.
Amacimiz eger K uzerinde OP/P cisminin n adet lineer bagimsiz elemani varsa buna karsilik gelen K(x) uzerinde F cisminin n adet lineer bagimsiz elemanin oldugunu gostermek. Bunu yontemi daha onceden kullanmistik ve bu yontem icin bazi kisitlamalar yapmistik.
Linkteki ispattan metni aynen aliyorum: (Bunu birazdan kullanacagiz, daha φi(x)'leri tanimlamadik)
Simdi burda biraz duralim ve isimizi kolaylastiralim.
1) Bu φi(x) elemanlari K(x) cisminin elemanlari. Bunlari si(x)ti(x) olacak sekilde K[x] polinom halkasindaki elemanlarin bolumu seklinde yazabiliriz.
2) Simdi yukaridaki esitligi paydadaki elemanlarin en kucuk ortak boleniyle (boyle bir kavram K[x] polinom halkasinda var mi? en kucuk ortak bolen? evet, var. Olmasa da hepsinin carpimini alirdik. Aklima yatmadi diyenler paydalarin carpimini alabilir.) carparsak. Elimizde K[x]'in elemanlari olur.
3) Hatta dahasi x pantezine alaraktan (karsi taraf nasil olsa sifir) φi(x) elemanlarimizi su sekilde secebiliriz: φi(x)∈K[x] ve ai:=φi(0) elemanlarinin hepsi ayni anda sifir olamaz.
Ispatimiza baslayalim:
z1,⋯,zn∈OP olmak uzere z1(P),⋯,zn(P)∈OP/P elemanlari K uzerinde lineer bagimsiz olsun. Diyelim (/Kabul edelim) ki z1,⋯,zn∈F elemanlarin K(x) cismini uzerinde bariz olmayan (yani tum i'ler icen φi(x)=0 olmayan) bir linner kombinasyonu olsun, yani n∑i=1φi(x)zi=0 olsun, φi(x)∈K(x) olmak uzere. Yukarida bahsetmis oldugumuz kisitlamalardan dolayi φi(x) elemanlarini K[x] halkasinin elemanlari olarak gorebiliriz, hatta bunlarin hepsinin x polinomuna (!) bolumunden kalanin sifir olmadigini kabul edebiliriz. Bu durumda K(x)⊂O oldugu bilgisiyle (bu fonksiyon cisimlerinin ilk ozelliklerinden, daha once de bahsetmistik) yukaridaki lineer kombinasyona soruda tanimini vermis oldugumuz artik kalan fonksiyonunu uygulayabiliriz, yani 0(P)=n∑i=1φi(x)(P)zi(P)=n∑i=1aizi(P). Ilk basaki kabulumuzden zi(P) elemanlari K uzerinde lineer bagimsizdi, yani tum ai'ler sifir olmali. Bu da celiski verir. Cunku tum ai'lerin sifir olmayacagi sekilde secmistik φi(x) elemanlarini. Bu da bize z1,⋯,zn∈F elemanlarinin K(x) uzerinde lineer bagimsiz oldugunu, dolayisiyla da degP≤[F:K(x)] oldugunu verir.
______
Simdi PF≠∅ oldugunu varsayalim. O zaman bir adet P∈PF yerleskesini secelim. ˜K cismini OP/P cisminin icerisine OP→OP/P artik kalan fonksiyonu ile gomebiliriz. (˜K∩P={0} oldugunu hatirlayalim, hatta bu gommeyi bir onceki soruda gostermistik). Bu nedenle [˜K:K]≤[FP:K]<∞ esitsizligi bize ˜K cisminin K cisminin sonlu bir genislemesi oldugunu verir.