Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
158 kez görüntülendi
Bir ilkokulda buyuk bir sinav yapilacak ve bu sinav 14 gun surecek. Elimizde $m$ ogrenci ve $n$ tane gozetmen var. Gozetmenlerin amaci kopya ceken ogrencileri yakalamak. Gozetmenlerin elinde gecmis gunlerde kimin hangi saatte kopya cektiginin bilgisi var tabii yakalandilar ise. $n$ ogretmeni $m$ ogrenciye $t$ gununde nasil dagitmaliyim ki kopya cekenleri yakalama ihtimalim maksimize olsun ?

Ogrencinin kopya cekme ihtimalinin basinda gozlemci bulunmasindan bagimsiz kabul ediyoruz. Bir ogrencinin kopya cekme ihtimali sinav suresince boyunca degismiyor.
Lisans Matematik kategorisinde (1.6k puan) tarafından  | 158 kez görüntülendi
Her öğrenci her gün sınava giriyor mu? Yoksa bir defa sınava giren öğrenci bir daha girmiyor mu? Kopya çekerken yakalananların listesinin problemdeki görevi nedir? Gözetmenlere her gün sınav görevi yazılabiliyor mu? Bir gözetmen aynı anda en fazla kaç kişiyi gözetleyebiliyor? Yoksa, bir gözetmen sadece bir kişiyi mi gözetleyebiliyor?
Her gozetmen ayni anda birden fazla kisiyi gozlemleyebilir, Her ogrenci her gun sinava giriyor, O liste olmasaydi gozetmenler 4. gunde iken daha onceki gunler hakkinda hic bir fikir sahibi olmayacaklardi ama "biliyosam ali 10 gunun onunda da kopya cekmis tahminimce 11. gun de ceker " diyebilir gozetmenler. $t$ gunundeki gozetmenler baska bir gundeki gozetmenler tamamen farklilar (yani ayni insan degilller).
ay cok dolandirdim duz sorayim. yurtdisi secim sureci iki hafta suruyor. her sandiga 6 kisi sandik kurulu var.. Bu alti kisi degismiyor 14 gun boyunca hep ayni sandiktalar.Simdiye kadar gozlemlenilen secim usulsuzluklerinin belli sandiklarda yogunlastigi. Sinirli sayidaki musahitler gecmis oy usulsuzluklerine gore sandiklara nasil dagilmali ki yakalanan usulsuzluk sayisini maksimize edeyim. Optimal strateji nedir yada var midir?
Problemin Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki seçimlerle ilgili olduğunu varsayalım. Oyun teorisiyle işi çözmeye çalışırsak atı alan Kinşasa'yı geçer. Muhalefet müşahitleri eğitip organize etmeli. Oylara, sandıklara sahip çıkılmalı. Daha önce usulsüzlük yaptığı bilinen veya usulsüzlük yapacağından endişe edilen kişiler daha fazla izlenerek sürekli göz önünde tutulmalıdır. Seçim sonrasında da görevini kötüye kullanan sandık görevlileri için enjektörler hazır tutulmalıdır. Bu kişilerde, kenelerden bulaşan kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı sıkça görülmektedir.
20,211 soru
21,740 cevap
73,321 yorum
1,929,428 kullanıcı