Loading [MathJax]/jax/output/HTML-CSS/jax.js
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
918 kez görüntülendi

a,bN olmak üzere

(a+b)!a!b!N olduğunu ispatlayınız.

En bilinen ve klasik denilebilecek yöntem (a+b)!a!b! sayısının a+b elemanlı kümenin a (veya b) elemanlı altkümelerinin sayısı olduğunu göstermek ardından ardından altküme sayısı bir doğal sayı olmak zorunda olduğu için sayının doğal olduğunun kanıtlamak.

Peki bunun farklı ispatları varmıdır ? Benim aklıma ilk ifadeyi açmak geldi.

(a+b)!a!b!=(b+1)(b+2)(b+a1)(b+a)a!

a ardışık sayı a'ya bölünür ama sonrasında elimizde ardışık a1 eleman kalmıyor olabilir. Bu noktada takıldım. Nasıl devam etmeyelim acaba ayrıca bunu ispatlamanın farklı yollarıda var mı ?


Orta Öğretim Matematik kategorisinde (194 puan) tarafından  | 918 kez görüntülendi

"a ardışık sayı a'ya bölünūr"den sonra bir doğal sayı kalıyor elinde. Bu noktada kanıt bitmiş olmuyor mu? Kalanların ardışık olmasını niye istiyorsun ki? Bir

Asal kuvvetlerini kıyaslayabilirsin. Diğer bir yöntem olarak... νp((a+b)!)νp(a!)+νp(b!) eşitliğini bilinen asal kuvvet formülü ile kolayca görürüz. Formülün ispatı sitede var.

a ardışık eleman a'yı böldükten sonra a!'i  a ile sadeleştirip (a1)! yaptık şimdi a1'in bölündüğünden tam olarak emin olmak için ardışık a1 eleman gerekmiyormu ?

Hocam sitede asal kuvvet formülü arattım ama ilgili bir şey çıkmadı tam olarak hangi soruda ispat verilmiş biliyor musunuz ?

Anladım! Haklısın.
20,314 soru
21,868 cevap
73,590 yorum
2,865,712 kullanıcı