Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1.3k kez görüntülendi

Bilgisayarlar neden ikilik sistemi kullaniyorlar? Neden uc degil de iki?

Akademik Matematik kategorisinde (25.3k puan) tarafından  | 1.3k kez görüntülendi

Bence $3 $ ve daha büyük tabanlı sayılarla yapılan işlemler, ikilik sitemde daha kolay ve çabuk yapılabildiği için tercih edilmiş olabilir. Ayrıca  elektronik devrelerin açık-elektrik iletiminin olmaması durumunu- (0) , kapalı-elektrik iletiminin olması durumunu- (1) ile gösterilmesi hem kolaylık sağlamış hem de daha hızlı veri aktarımı sağlamış olabilir.Bu ise işleri bir hayli kolaylaştırmış olsa gerek. Ama yine de bu konuyu en iyi, bir bilgisayar mühendisinin  ya da bilgisayar donanım veya yazılım uzmanın açıklayabileceğini düşünüyorum.

Seçenek çok olduğunda karar vermek zor olduğundandır. Tabii bunun bir de matematiksel yanıtı vardır.

peki hocam 2 den büyük olanlarda karar vermek ve çözmek zor ise,düşman eline geçmemesi gereken sistemlerde çok daha karışığını yapmak mantıklı olabilirmi.

inşallah ne dediği anlaşılmayan adam olmamışımdır :D

Yok anlaşıldı :D ben arkadaşlarıma sordum (Bilgisayar olimpiyatçılarına) onlar ise şöyle cevapladı. 2 li sistem ile çok farklı şeyler ifade edilebiliyormuşuz ama 3 lüye geçersek elde edilebilecek karakter özelliği artacaktır ve karmaşıklaşacaktır o yüzden 2 li kullanılır. Ve Kadir arkadaşımızın sorusunun cevabı ise bence Türkler böyle bir karmaşayla baş edemez daha dibinde böyle büyük bir karmaşa varken (bkz. Hakeme kırmızı kart gösteren futbolcu.) :D

isteyen ve çalışan başarır kardeşim,o tarz olaylarıda geride bırakacaz ancak liderleri değişmediği sürecede devam edecektir :)

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Günümüzdeki elektronik aletlerine daha iyi entegre olabilmesi için 2 li sayı sisteminde çalışırkar.

(20 puan) tarafından 
Sorulan bu zaten? Neye, nasıl daha iyi entegre olacağı.. Neden iki daha entegre de, üç değil.

Hocam bu soru tam bir tez çalışması olabilir.

0 beğenilme 0 beğenilmeme

bilgisayar hafızasında elektron varsa 1 elektron yoksa 0 kabul edilir. başka durum yaratmak zor olacağından 1 ve 0 yani 2lik sistem kullanılır. zaten ikilik sistem yeterde artar bile hesaplamalarda.

(26 puan) tarafından 
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,870 kullanıcı