Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
5.4k kez görüntülendi
   Fransa, Almanya'daki birkaç kalbürüstü okul dışında dünyanın hemen hemen her matematik bölümünde lisans birinci sınıf öğrencilerine 'kalkülüs' dersini verirler.  Peki neden kalkülüs? Adı üstünde hesap yapsın işte! denilebilir. Ben bu  tezin pek kuvvetli olduğuna inanmıyorum. Kalkülüs dersinin öğrenciyi soyut düşünme yetisini kazandırdığını da inanmıyorum. Kalkülüs yerine direk bodaslama daha felsefi, daha derin biçimde gerçel analizle başlanması gerektiğine düşünüyorum. Peki sizce? 
Serbest kategorisinde (88 puan) tarafından  | 5.4k kez görüntülendi
Gerçel analizin konularından bahsedebilir misin? Bunlar, Calculus bilmeden anlatılabilir mi, anlaşılabilir mi?


Matematik Dünyası dergisinin uzun yıllar analiz kapak konularını işledi, Rudin'in 'Principles of Matehematical Analysis' kitabı, Ali Nesin'in Analiz kitapları var. Kitapları biraz karıştırırsan soruna cevap bulabilirsin. Ve anlayabileceğini düşünüyorum bunları anlamak için kalkülüs bir önkoşul olamaz. Ayrıca Bilgi Üniversitesi matematik bölümünde kalkülüs diye bir ders yok.

Bilgi Üniversitesi ilk 500 içinde mi?

Ama en iyi üniversitelerimizde Calculus  var. Örneğin ODTU'de

http://math.ncc.metu.edu.tr/math119/exams.php

Sakın öyle 'sıralama' hatalarına girme(melisin). Bana en iyi ilk 500 film listesini yazar mısın? Bu sıralamarın ne kadar absurd olduğunu anlayabilirsin. 

Bütün üniversitelerimizin başımızın üstünde yeri var. Siz üniversite adı verince o örneği verdim.

Bu konular Türk Matematik Derneğinde tartışılabilir.  Sitesi  http://www.tmed.org.tr/v1/ 

Burada da tartışmakta bir sakınca yok bence. Genel anlamda Ferhan'a katılıyorum.

Universiteye gelmeden ogrenilecek bir konu, gelmeden ogrenilsin mi demek istiyorsun? Bence limit, turev, integral, seriler vs kolay. Orta okulda bie ogrenmesi zor degil. fakat ispatlari da ogrenmek var, ne yazik ki liselerde ogretilmiyor ispatlari. Ciz gec. Limit 0/0 is sartsiz surtsuz L'hospital'i cak gec. Bu yani ogretilen.

Evet hocam sunu belirtme ihtiyaci duydum lisede ogretmenlerimizin cogu ne yazik ki ispat isteyen ogrenciyi azarliyorlar.

   Aslında kalkülüs bilmek/ öğrenmek ne demek ki? Kalkülüs denilince aklıma Thomas'ın, Spivak'ın kalkülüs kitapları geliyor. Hatta analitik geometri, lineer cebir dersleri de üniversite matematik bölümlerinde boy gösteriyor! Neden bu dersler programda yer alır ki? Bu dersleri dinlemekte, anlatmakta sıkıcıdır, öğrenci bu dersleri oturup kendisi öğrenmeli (diye düşünüyorum).

"Müstakbel Matematikçiye Öğütler"

ben yeni gördüm bu soru başlığını biraz geç farketmiş olsamda bikaç şey söylemeden geçemedim..yukarıdaki link ali hocanın matematikçi olma yolundaki kişilere bu yol hakkında, matematik eğitimi ve ardından gelen süreçteki deneyimler üzerine okunası çok tatlı tavsiyelerin yer aldığı yazısı..bir bakın istedim..bir de yorumlarda şu ders gerekli den çok şu ders de niye var zaten öğrenci kendi halletsin tarzında yazılmış..bir konu üzerine eleştiri yapılacaksa eğer fikrimce önce o konu üzerine yapılan çalışmalar çeşitleriyle incelenmeli,analiz edilmeli bi süzgeçten geçirilip artısı eksisiyle sunulmalı..kalkülüs neden olmamalı? lineer cebir ve analitik geometri nin boy göstermesinin ne gibi sakıncaları var? bir matematik bölümü öğrencisi bölümünden ne bekliyor da neyi alamıyor? ve bu öğrenci bölümü için kendi adına ne gibi ek zamanlar harcıyor? merak ediyorum bende açıkçası bu soruların cevaplarını..ayrıca lisans eğitimi bu yolda giriş niteliğinde gelişme ve sonuç kısmıyla değerlendirilmeli..çok haklı bulamadım :)

20,210 soru
21,737 cevap
73,306 yorum
1,914,247 kullanıcı