Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
371 kez görüntülendi

$G$ bir topolojik grup olsun.  Grup işleminin ve $g\in G$ olmak üzere $g\mapsto g^{-1}$ ile verilen dönüşümün sürekliliğinin $G\times G\to G,\ (g,h)\mapsto gh^{-1} $ dönüşümünün sürekliliğine denk olduğunu gösteriniz 

Akademik Matematik kategorisinde (767 puan) tarafından 
tarafından yeniden gösterildi | 371 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

$(g,h)\mapsto gh^{-1}$ fonksiyonunu $\phi(g,h)$ ile gosterelim ve $e$ ile de grubun etkisiz elemanini gosterelim. Sabit bir $g\in G$ icin $G$'den kendisine tanimlanmis $h\longmapsto gh^{-1}$ fonksiyonunu da $\phi_g(h)$ ile gosterelim. Son olarak da $G$'den $G$'ye her seyi sabit bir $g$ elemanina goturen sabit fonksiyonu $c_g$ ile gosterelim. Bu gosterimler altinda $\phi_g$ fonksiyonunu soyle yazabiliriz: $$\phi\circ(c_e\times id_G).$$ Burada $c(c_e\times id_G)$ yazilarak $g\longmapsto (e,g)$ fonksiyonu anlatilmak isteniyor.Iki surekli fonksiyonun kartezyen carpimi surekli, surekli iki fonksiyonun bileskesi de surekli olduguna gore, ters alma islemi surekliymis.


$G\times G$'den $G$'ye tanimli carpim fonksiyonu da suna esit: $$\phi\circ (\cdot)^{-1}$$ Ters alma surekli, $\phi$ surekli, o halde bileskeleri olan carpma fonksiyonu da surekli.


Ters taraf da benzer sekilde gosterilebilir.

(3.7k puan) tarafından 
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,879 kullanıcı