Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1.1k kez görüntülendi
bir cevap ile ilgili: Güvercin yuvası ilkesi nedir?
Lisans Matematik kategorisinde (3.7k puan) tarafından  | 1.1k kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Md 2003 güz sayısında ramsey teoremine adım atmadan önce şöyle küçük bir önerme kanıtıyla başlar; "altı kişilik bir toplulukta ya herkesin birbirini tanıdığı ya da hiçbirinin hiçkimseyi tanımadığı en az üç kişi mutlaka vardır."

Altı kişiyi bir çizgenin altı noktası olarak düşünelim. Noktalara $1,2,3,4,5,6$ diyelim. İki nokta arasında, o iki noktanın simgelediği kişilerin tanışıp tanışmadıklarına göre, mavi veya kırmızı bir kenar çizelim. Diyelim ki tanışıyorlarsa kırmızı olsun, tanışmıyorlarsa mavi. Bu durumda her kenar ya kırmızıya ya da maviye boyanmış $K_6$ tam çizgesini elde ederiz. 

Her noktaya beş kenar değdiğinden, her noktaya ya en az üç kırmızı yada en az üç mavi değer. Noktamızın 3 numaralı nokta olduğunu, bu noktaya bitişik en az üç kırmızı kenar olduğunu ve bu kırmızı kenarların $(1,3)$ $(2,3)$ $(6,3)$  olduğunu varsayalım. Artık sadece $1,2,3,6$ noktalarını dikkate alacağız. 

$1,2$ ve $6$ noktaları arasındaki kenarlardan biri kırmızıysa, bu kırmızı kenarın iki uç noktası ve $3$ noktası kırmızı bir üçgen oluşturur. Aksi halde, yani kenarların hepsi maviyse o zaman bu üç nokta bir üçgen oluşturur.

Elbette bu önerme $n \geq 6$ ise tüm $K_n$ çizgeleri içinde doğrudur. Çünkü $n\geq6$ ise $K_6$ , $K_n$ 'nin içinde yaşar.

Gelelim teoriye;

$\alpha \geq \beta$$se, tüm $K_n$ çizgeleri için de doğrudur. Çünkü $n>6$ ise, $K_6$ ,$K_n$'nin içinde yaşar.

Ramsey teoremi: $a$ ve $b$ herhangi iki doğal sayı olsun. Öyle bir $N$ vardır ki, eğer $n\geq N$ ise kenarları $A$ ve $B$ renklerine boyanmış $K_n$  tam çizgesinde ya tamamen $A$ renkli $K_a$ ya da tamamen $B$ renkli bir $K_b$  vardır.

Burada iddia edilen en küçük $N$ sayısına ramsey sayısı  denir.

daha genel anlamda;

$n$ renk ve sonsuz sayıda noktamız olsun. Her iki nokta, bu $n$ renkten birine boyanmış bir kenarla birleştirilmiş olsun. O zaman, her iki noktası aynı renk kenarla birleştirilmiş sonsuz sayıda nokta vardır.

(1k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi
Ramsey Teorisinin uygulamaları nelerdir?
20,211 soru
21,740 cevap
73,321 yorum
1,929,282 kullanıcı