Loading [MathJax]/jax/output/HTML-CSS/jax.js
Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
462 kez görüntülendi
Hocalarım tam olarak burada daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ama. Şu kanıya vardım: 0xnn!xx(x1)!n, burada x,nN. Henüz kanıtlayamadım ama n üzerine tümevarımla gelir gibi geliyor. Tabii her tarafa limit koyarak dizinin yakınsaklığını test edebiliyoruz, amacım oydu.
Lisans Matematik kategorisinde (129 puan) tarafından  | 462 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

N üzerine tümevarımla kanıt:

Öncelikle ifademizi tekrar yazalım, bu sefer x yerine a alacağım. Bir amacı yok, a ile daha kolay çalıştığımdan yaptım :)

0ann!aa(a1)!n ve a>1,aR ve n1,nN

O halde bir kereliğe mahsus a=2 ve n=1 seçelim. 24. Şimdi varsayalım ki, ann!aa(a1)!n (1)olsun ve bir adım daha ileri giderek, şunu gösterelim: ana(n+1)!aa(a1)!(n+1) (1). Şimdi bir kaç tane daha eşitsizlik yazıp onlar üzerinden tartışalım:

Pf:

an(n+1)!<ana(n+1) (2), a sayısı birden büyük olduğu için bu işlemi rahatça yapabiliyorum. Bu nokta hayli önemli aslında ve bu eşitsizliğin sağ tarafı da aslında kanıtını yapmak istediğimiz terimin sol tarafı (3), Bundan başka tabii ki şunu da diyebiliriz: "(2)yi ve (3)'ü birleştirelim." O halde:

an(n+1)!<ana(n+1)aa(a1)!(n+1) Bu noktadan sonra sağ tarafa daha farklı terimler ekleyebiliriz, fakat gerek yok. bu üç adet ifadeyle bir şekilde oynamalıyız.

an(n+1)!aa(a1)!(n+1) Burada tekrar her iki terimimiz de ne olursa olsun pozitif olduğu için gerekli sadeleştirmeleri hiç korkmadan yapabailiriz!

ann!aa(a1)! Şimdi burada da görüleceği üzere sol taraf (1)in ta kendisi! Fark edilmesi gereken ise şudur sağ taraftaki ifadenin altında bir adet gizli 1 var. O halde zaten n sayısı da n1di, rahatça yazabilriiz ki:

ann!aa(a1)!aa(a1)!n İfadenin sağ ve sol tarafları tanıdık gelmiştir umarım. Evet, o ifadeler (1) O halde:

ann!aa(a1)!n olur ve kanıtımız biter. ∎

(129 puan) tarafından 

Örnek(1):

4nn! dizisinin limiti nedir?

Çözüm:

Yukarıdaki hale çevirip her tarafa limit eklemek yeterli olacaktır. Bu sayede tatmin edici bir lmiit almış olacağız. çünkü an cinsindeki limit değerinin sonsuzda 0 olduğunu biliyoruz.

Yukarıdaki hale çevirelim. 

04nn!44(41)n haliyle:

limn0limn4nn!2563limn1n. Haliyle sağ ve sol sıfıra yaklaşır, ve ortadaki terimin de başka çaresi kalmaz.(Sıkıştırma Teoremi)

20,312 soru
21,868 cevap
73,589 yorum
2,855,490 kullanıcı