Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
276 kez görüntülendi
12 kişilik bir toplulukta futbol ve basketbol oyunlarını oynayanların iki katının bir fazlası kadar futbol veya basketbol oynamayan vardır. Grupta 6 kişi futbol oynamaktadır. Sadece futbol oynayanların sayısı, sadece basketbol oynayanların sayısından iki fazladır. Sadece basketbol oynayan kaç kişidir?

Hocalarım benim çözümüm :

S(F keşisim B)=x S(F-B)=6-x S(B-F)=4-x S(F birleşim B)'=y olsun. Hoca soruda her iki oyunu oynayanların sayısının 2 katının 1 fazlası kadar futbol veya basketbol oynamayan vardır , demektedir. Veya nın tanımı gereğince burada demek istediği futbol oynayıp basketbol oynamayan , basketbol oynayıp futbol oynamayan ve her iki oyunu oynamayanların sayısının toplamı futbol veya basketbol oynamayanların sayısına eşit değil mi? Ben böyle düşünerek 2x+1+x=12 3x+1=12 olarak buluyorum. Bir yerde hatam var. Aslında 2x+1 i her iki oyunu oynamayanların sayısı olarak alırsam cevap doğru çıkıyor ancak veya nın tanımı gereği üstte anlattığım şekilde olacak diye düşünüyorum. Hocalarım yardım ederseniz çok sevinirim. Şimdiden elinize sağlık.
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (123 puan) tarafından  | 276 kez görüntülendi
Öncelikle çözümün içerisinde geçen arakesit ya da birleşim için kullanılan işaretleri latex kodu ile yazmalısın. Bunu yapmak çok kolay. Ben bile yapabiliyorum:)) Sen de kolayca yapabilirsin.  Mesela $F\cup B$ için   F\cup B  ni iki dolar işareti arasına yazmalısın. Yine $F\cap B$ için de  F\cap B yi iki dolar işareti arasına yazmalısın.  farkı yazdığın gibi yazabilirsin. Şimdi çözümünü düzenle ve anlaşılırlığını kolaylaştırmak için  uygun yerlere virgül kullanmayı lütfen unutma.  Bir de  neden $s(B-F)=4-x$ oldu?
20,200 soru
21,728 cevap
73,277 yorum
1,887,995 kullanıcı