Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
370 kez görüntülendi
Problem:
Biyoloji öğretmeni öğrencilerden yuvarlak bir masa etrafında oturmalarını söylüyor.Masaya oturan öğrencilerden erkeklerin sayısı kız öğrencilerin sayısının 3 katıdır. Öğretmen masanın etrafında dolaşırken, yan yana oturan aynı cinsiyetteki öğrenci ikilisinin farklı cinsiyette olan öğrenci ikilisinin 2 katı olduğunu fark ediyor. Buna göre, masanın etrafına oturan öğrencilerin sayısı en az kaç olur?

Ben $3k$ erkek öğrenciyi sıraya oturttuktan sonra aralara $k$ kız öğrenciyi yerleştirerek oranları sağlamaya çalıştım ama durum çok karmaşık bir hâl aldı.
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (194 puan) tarafından  | 370 kez görüntülendi

4k kişi için yuvarlak masada 4k tane yan yana olma durumu söz konusu bunların x tanesi aynı cins 2x tanesi farklı cins şeklinde olacakmış buradan 4k=3x =öğrenci sayısı olacağından mevcut 12 veya 12 nin katları olmalı mevcut=12 için düşünürsek burada 4 tane kız erkek durumu var olduğu anlıyoruz ve elde 3 kız öğrenci olduğundan buda E K E K K E şeklinde yuvarlak masaya yerleştirilmesi zorunluluğunu getiriyor (hepsi bir arada olsa E K K K E  veya hepsi dağınık E K E K E K E olmaz) buradan diğerlerinide düşünürsek 7 tane E E ve 1 tanede KK geleceğinden alabileceğiniz en az elemanla bu işi sağlayabiliriz.. 


20,206 soru
21,731 cevap
73,292 yorum
1,892,236 kullanıcı