Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
398 kez görüntülendi

Bilmek nedir? Bir şeyi, bir disiplini ve bir konuyu bildiğimizden ne zaman emin oluruz? Bilmek konusunu akademisyen ve entelektüel sıkıcılığında tartışmamanın bir yolu var mı? 

Ben uzun yıllardır bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Bilgisayar ve programlamaya bir önyargım yok esasında, sadece bilgisayar cemaatini hiçbir zaman sevemedim ve bu kadar zamanda ne matematikte ne de bilgisayarda bariz bir yol kat edemedim. (Sevememek diye ifade etmek çok ağır olur. Sevmemek değil, içine girememek, kendini bulamamak daha ziyade benimkisi.) 25 yaşındayım, hiçbir şey öğrenemediğime yemin edebilirim. (Yoksa bana mı öyle hissettiriliyor?) Bir şey öğrenemesem de sezgilerim gelişti sanırım. Gelişmiş sezgiler ve daha olgun olmak bir işe yarar mı bundan sonrasında, onu da bilmiyorum. Matematik cenahından da çok hazzettiğimi söylemeyeceğim ama bilgisayarcıların egolarının seviyeleri çok başka bir boyutta. Matematikçilerin içinden hem bilgili hem de kalbi sevgiyle dolu olan insan çıkıyor. :) 

Bence laf olsun diye, neden çalıştığını bilmeden bir konu ve disiplin çalışmanın bir anlamı yok. Bir şey öğrenmek gerçekten çok güzel bir şey, belki de dünyanın en güzel duygusu. Ama bilgisayar ve matematik gibi disiplinlerin özünü öğrenmenin akademik dünya dışında çok bir anlamı ve getirisi yok. Düşünsene, günde 8-10 saat çalışan bir işçi ya da plaza insanısın, sırf öğrenmesi güzel diye pür matematik çalışır mısın? Boyunu uzatır mı? Seni bir yerlere iter mi? Bunları da geçtim, çalışmaya zamanın, mecalin olur mu?


Şimdilerde bölümü daha fazla uzatmadan bitirme planları yapıyorum. Ya bir yolunu bulup (kabul almak ve burs bulmak) Avrupa'da iyi bir matematik bölümüne başlayacağım, ya da yazgıma boyun eğip iyi bir yazılımcı olmaya çabalayacağım. Ben ne olursa olsun işini iyi yapan biri olmak istiyorum. Çok bilgin olmama gerek yok, işim için gerektiği kadarını bilsem yeter. Şu an durumum çok belirsiz olduğu için tek bir şeye odaklanamıyorum. Ama bu zamanı matematik ve bilgisayarın özünü öğrenerek geçirmiş olmayı da çok istiyorum. Yani yolun sonunda, 1,5-2,5 yıl kadar bir süre, matematik ve bilgisayar biliyorum demeye cüret edebileceğim bir seviyede olmayı gerçekten çok istiyorum. (Hem okuduğumu hem de part time çalışıyor olduğumu da söylemiş olayım.) Matematik Kafası'nda iki disipline de hakim insanlar olduğu için kapınızı çalmak istedim, dilerim yersiz olmamıştır. Sonuç olarak sizlerden, iki disiplin için ayrı ayrı kitap, konu, izlemem gereken yol, kesin bilmem gereken şeyler gibi, artık ne olursa ve neleri gerekli görürseniz, önerilerinizi bekliyorum.

Okuyan herkese teşekkürler.

Serbest kategorisinde (11 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 398 kez görüntülendi

kral hala burdaysan şuanki düşüncelerini merak ettim

Buradayım kardeşim ama her türlü düşünceye (şu anki düşüncelerime) hazır olduğuna emin ol, beni doğrusu darma duman ettiler. :)

20,206 soru
21,731 cevap
73,293 yorum
1,894,274 kullanıcı