Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
579 kez görüntülendi

Young deneyinde gözlemci aletler kullanılınca elektronların bunu fark eder gibi parçacık özelliği gösterdiği  anlatılır (https://www.muhendisbeyinler.net/young-deneyi-gozlemci-ve-insan/) Gözlemci aletin fişi çekildiğinde tekrar dalga özelliği göstermişler. Üzerinde deney yapılan bu elektronlar gözlemci aletin içindeki gerilimden veya akan akımdan etkilenmiş olamazlar mı veya herhangi birşeyden? Bu değerler ne kadar küçük olursa olsun neticede etkilenen elektron( $1,6×10^{-19}$ C)

Akademik Fizik kategorisinde (66 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 579 kez görüntülendi

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bu deneyler $C_{60}$ (fulleren) molekülleriyle de yapılmıştır ve aynı sonuç elde edilmiştir. $C_{60}$, $60$ adet karbon atomunun bileşiminden meydana gelir; yani elektrondan yaklaşık $2\times60\times 12\times 1800=1.152.000$ kat daha ağır bir molekül!!

Bu deneyin yapılma sebeplerinden en önemlisi, sizin de belirttiğiniz gibi, elektronların sistemden doğrudan fiziksel olarak etkilenmiş olmaları ihtimalidir. Böylesi büyük moleküllerle yapılan deney, aynı dalga/parçacık ikilemini ortaya koymuştur.

Birkaç bağlantı:

http://www.qudev.ethz.ch/phys4/studentspresentations/waveparticle/arndt_c60molecules.pdf

http://cms.iafe.uba.ar/carmen/docencia/interferencia_fulereno.pdf

Burada önemli olan nokta, karakter değişiminin varlığıdır. Yani, parçacığın tamamen dalgalara has bir özellik gösterirken, birden maddesel parçacıklara has özellikler göstermeye başlıyorlar.

(1.4k puan) tarafından 

Teşekkürler hocam

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,750 kullanıcı