Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
297 kez görüntülendi

5 arkadaş yanyana dizilmiş ve bir oyun oynayacaklardır.Oyun şöyle oynanacaktır: 

 En soldaki kişi aklından 1 ile 9 arası bir rakam belirleyip yanındakine söyleyecek bundan sonra da sırasıyla her sayı duyan duyduğu sayının ya 2 fazlasını,ya 2 eksiğini ya da 2 katını sadece yanındakinin duyabileceği şekilde söyleyecektir.Sıra 5.ye geldiğinde herhangi bir işlem yapmayacak fakat oyunun başında(en soldaki herhangi bir rakam belirlemeden önce) 5.kişi kendisine gelebilecek sayıyı tahmin etmeye çalışıp bir kağıda yazacaktır.Oyun sonundaki kağıttaki sayı ile kendisine gelen sayı aynı ise oyun bitecektir.

Buna gore oyunun ilk seferde bitme olasılığı kaçtır?

NOT:Tahmin yapan kişi önceden gelebilme olasılığı olan sayıları hesapladığı için sadece olası sayılardan birini kağıda yazmaktadır.Yani son söylenen sayının herhangi bir hesaplamayla 43 gelme ihtimali yoksa bu sayıyı tahminlerinin arasında bulundurmamaktadır.

Serbest kategorisinde (14 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 297 kez görüntülendi

Güzel oyunmuş :) Oyun ilk turda bitmezse, nasıl devam ediyor ya da devam ediyor mu?

İlk sayıyı seçecek kişinin (yani 1. kişinin ) seçeceği rakamların  1 ile 9 arasında bir rakam olacağı belirtilmiş.  Doğru ifade edilmişse 1' de, 9' da seçilemez. Acaba böyle mi? Yani seçim 2,3,..,8 den birisi mi olacak?

Pek olasilik sorusu degil. Yani bir anlamda olasilik sorusu ama esasinda oyunun sonunda kac farkli sayi elde edilir diyor soru, degil mi?

20,207 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,896,437 kullanıcı