Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
337 kez görüntülendi

Bu asker nöbetlerinden üçünü çarşamba ikisini pazar günü tuttuğuna göre, diğer nöbetini hangi gün tutar?

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (32 puan) tarafından  | 337 kez görüntülendi

Merhaba sayın mervesin,

Öncelikle sitemize hoş geldiniz. Sitenin bir uygulaması olarak soruyu soran arkadaşın çözümün neresinde takıldığını bizimle paylaşmasını istiyoruz ki ona daha iyi ve hızlı yardımcı olabilelim. Şimdi bize yazdığınız her bir soru için, neler yaptığınızı, neler düşündüğünüzü ve nerede tıkandığınızı bize yazmanızı bekliyoruz.

Teşekkürler, sitenin soru sormada böyle bir şartı olduğunu bilmiyordum; affedin. Soru üzerinde biraz daha düşününce hallettim aslında. Kusura bakmayın, kaldırmam gerekiyorsa kaldırabilirim.

Halletmiş olmanıza çok sevindim. Ama çözümünüzü cevap kısmına yazarsanız daha sonra bu soruya benzer soru soracak olan arkadaşlara yol göstermiş yardımcı olmuş oluruz.

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bir asker tuttuğu nöbetlerin üçünü çarşamba, ikisini de pazar günü tutuyor. Askerin üç nöbetini çarşamba günü tutması için üç nöbet arasında tam bir ya da bir kaç hafta geçmiş olmalı ki çarşambadan çarşambaya geçsin. Aynı şey pazar günü için de geçerli. Askerin tuttuğu nöbetlerin ayın kaçına denk geldiğini bize sorunun başında söylemiş. 

Üç nöbetin de çarşambaya gelmesi için bu üç çarşambanın 5 19 ve 26 günlerinde olması gerek. Çünkü 5 ve 19 arasında 14, 19 ve 26 arasında 7 gün var. Yani bu üç nöbette aynı gün. 

Aynı şey aralarında 14 gün olan 9 ve 23 Mart günlerine denk gelen nöbetler için de geçerli. Bu iki gün de kendi arasında tam iki hafta geçirdiği için aynı güne denk gelmeli. Dolayısıyla pazar günleri de bu iki nöbete ait olmalı. 

Sorunun esasında ise bizden son kalan nöbetin ne olduğunu istiyorlar. 28 Mart'a gelen nöbet kaldı elimizde. 26 Mart'ın nöbetine cumartesi dediğimize göre eğer sayarsak son nöbet de cuma gününe denk gelmiş oluyor.


Kendi sorumu cevapladım, soruyu sorarken biraz aceleci davranmışım çünkü. Gereksizlik yaratmamasını umuyorum...

(32 puan) tarafından 
20,207 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,895,541 kullanıcı