Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
604 kez görüntülendi

. . . x y 7 |_22_        ab iki basamaklı doğal sayıdır. 

_-________             Bölme işlemine göre kaç tane ab iki

          a b                     basamaklı sayısı vardır.

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (15 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 604 kez görüntülendi

Sorunuz Akademik değil , Üstelik tam olarak anlaşılmıyor Bölünen , Bölüm , Bölen , Kalan şeklinde de yazabilirsiniz.

Evet soru akademik değil!

<p> Sorum ALES sorusu. Soru gayet açık gördüğünüz gibi çözen çözüyor. 
</p>

Sorularinizi duzgun ifade etmelissiniz. Anlasilmasi duzgun oldugu anlamina gelmez. Birinin anlamasi da "matematiksel olarak" acik oldugu anlamina gelmez. 

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

$...xy7=22.k+ab$    olarak yazılabilir. Eşitliğin sol tarafının tek sayı olduğu,kalanın bölenden küçük olması gerektiğini ve bölenin çift sayı olması durumları dikkate alındığında, kalanın tek olması gerektiğini ortaya çıkar. Dolayısıyla $ab=11,13,15,17,19,21$ olabilir. Yani $6$ adet $ab$ sayısı olabilir.

(19.2k puan) tarafından 
<p> Teşekkür ederim, Mehmet Toktaş. 
</p>

Lutfen uyari olan sorulari cozmeyelim hocam. Arkadaslar yuz buluyor sonra, iyi niyetten.

Lufen yorumlarinizi yorum olarak paylasiniz.

Siz hocaya ne yapıp ne yapmayacağını söyleyemezsiniz. 

Kimsenin yüz bulduğu da yok ayrıca tanımadığınız insanlar hakkında bu şekilde konuşamazsınız.


Tanimadiginiz insanlara "Sorum ALES sorusu. Soru gayet açık gördüğünüz gibi çözen çözüyor. " diyemeyiz de o zaman, bunu anliyorum.

Mehmet hocam ile nasil konusacagim ikimizin arasindadir. Hem "hocaya ne yapilacagi" soylenmez diye bir durum soz konusu degil. Olsaydi su an sizin bana da ne yapacagimi soylememeniz gerekirdi. Hani hocayim ya. (Bana gore degilim ama belirli standartlarda ve bu konusmanin anlaminda hoca oluyorum). Oradaki zaten "kizim sana soyluyorum, gelinim sen anla" tarzinda bir yorum. 

"söyleyemezsiniz", "konuşamazsınız" kismini kendiniz icin de uygulayabilirsiniz. Kendi kisisel rahatsizliginizdan oturu bu sekilde yaziyorsun. Yazilabiliyor. Fakat ben "site kurallarinca" uyarida bulununca, yapamiyorum, buna hakkim yok. Oz elestirimizi birlikte, ayri mekanlarda, kendi icimizde yapalim. Ben elimdeki isi bitirince yapmaya baslarim. Siz de yaparsaniz, birlikte gelirisiriz.

Kolay gelsin. (Site kurallarina da bakmayi unutmayiniz lutfen).

<p> Bu kadar uzun yazdığınıza göre boş vaktiniz bayağı çok bu arada gidip siz kendinizi geliştirebilirsiniz.
</p>
 
<p>
     Boş insanlara ayıracak vaktim yok. 
</p>

Evet, senin cevap olarak paylastigin yorumlari duzenlemek icin ve bu sitede senin gibi soru soran kisilere yardim etmek icin bos vakitlerimin bir kismini buraya veriyorum. Sonuc olarak adimiz bos insan oluyor. Kabul ettim. Kendimi gelistirmeye calisiyorum, yine de nazik isteginiz icin tesekkur ederim. Biraz daha kendimi gelistirecek vakit bulabilirim herhalde. 

Önce "Tanımadığınız insanlar hakkında bu şekilde konuşamazsınız." dedikten 1 yorum sonra tanımadığınız Sercan hocamıza "boş insan" diyip, yine "İnsanlara ne yapacağını söyleyemezsiniz" dedikten 1 yorum sonra "gidip kendinizi geliştirin" diyerek 2 yorumda 2 çelişkiye nasıl düştünüz, hayret içinde kaldım.

Ardından, burada sorulara cevap veren insanların hepsi bir nevi "boş" (Kötü anlamda alan hocalarımız varsa binlerce kez özür diliyorum). Hiçbir menfaati olmadan, hiç tanımadığı insanların sorularına emek harcamak, o kodlara dakikalarca uğraşmak tam bir "boş" insan işi, ben kendi adıma kabul ediyorum.

Hem insanlar bazen bir konuya farklı açılardan bakabilirler. Mehmet hocam çözülebileceğini düşünmüş, Sercan hoca kurallara aykırı soruların çözülmemesi gerektiğini düşünüp bunu Mehmet hocamıza aktarmış. Benim veya sizin onlara karışmak gibi bir lüksünüz yok, ikisinin aralarında konuşup uzlaşabileceği bir mevzu.

Kaldı ki buradaki hocalarımızın hepsi akademik anlamda bir yerlere gelebilmiş insanlar, ha yine kendilerini geliştireceklerdir, zira insan sürekli ilerleme çabasında olan bir varlık.

Ayrıca bu "kendini geliştirme" sadece matematikle olmuyor... İnsanlara saygı, nasıl hitap edeceğini bilmek... Bunun gibi liste uzayabilir. Bunlar gelişip biz önce "insan" olmayı öğrenmeden maalesef "matematikçi" sıfatı solda sıfır kalıyor. Demem o ki, önce diğer insanlara saygılı olmayı öğrenelim, sonrasında matematik öğrenmek zaten gelir.

    Yukarıdaki yorumlardan özellikle de soruyu soran @sayın İlhami'ye ait olanlarını okuyunca çok şaşırdım. Sitenin Admin'lerinden birisi olan ve şahsen çok saygı duyduğum bir hoca olan sayın Sercan hoca'ya yönelik içeriksiz ve çirkin sayılabilecek bu yorumların yapılmış olmasından gerçekten üzüldüm.Bütün bu olanlardan kendimi sorumlu hissediyorum. Çünkü ben öyle sanıyorum ki, iki arkadaşımızın soru sahibine sorusunun kategorisini ve bazı kısımlarını düzeltmelerine yönelik uyarılarına daha herhangi bir cevap gelmesini beklemeden, soruyu çözerek hata ettim. Yapmasaydım, belki sayın İlhami bütün bu çirkin yorumları yapmayacaktı. 

    Hadi ben hatalıyım. Peki ama bir insan, yorum yazdığı insan hakkında hiç bir incelemede bulunmadan, onu gerçekten tanımadan, görevini ve yaptığı işleri,hangi akademik düzeyde olduğunu v.s. bilmeden nasıl bütün bunları yazabiliyor? Onun bunları yazmasına Sercan beyin "bir insan" olmasının bile mani olması gerekirken, neden olamadı? Nasıl böylesine agresif,acımasız ve insafsız  olabiliyoruz hemen? Anlayamıyorum...

    Benim de her zaman savunduğum bir düsturdur. İyi bir matematikçi, fizikçi, kimyacı,mühendis, tıp doktoru, ekonomist v.b olmaktan çok daha önemli olanı, iyi bir insan olmaktır. Bu bakımdan sayın Moriartied'e yürekten katılıyorum. Ve sayın Sercan hocam sizden de benim yüzümden başınıza gelenler için özür diliyorum.

20,218 soru
21,751 cevap
73,349 yorum
1,978,214 kullanıcı