Noktasal parçacıklar için tanımlanan kütle merkezi (KM) kavramını sürekli maddesel dağılım için genişletirseniz, KM koordinatı →R için: →R=1M∫Vρ(→r)→rdV elde edilir. İki bpyutlu dağılımda bu ifâde: →R=1M∫Sσ(→r)→rdS şeklinde girer. Burada σ iki boyutlu, yüzeysel kütle dağılımı fonksiyonudur.
Sizin sunduğunuz problemde levha homojen olduğundan, yoğunluk fonksiyonu σ(→r)=σ0=sabit şeklinde alınmalıdır. O hâlde integral, →R=σ0M∫S→rdS şekline bürünür. A levhanın toplam alanı olmakla berâber, σ0M=MAM=σ0M=1A yazılabilir. Bu kenarda dursun. Belki lâzım olur, belki olmaz...
Sistemin geometrisi kartezyen koordinatlara müsâiddir. Bunun yanında, levhanın yattığı düzlemi x∘y düzlemi olarak alırsak, dS=dxdy olacaktır.Bunları yerine korsak, x=1A∫Sxdxdy=1A∫min{y1,y2}∫x23(y)x13(y)xdxdy y=1A∫Sydxdy=1A∫min{y1,y2}∫x23(y)x13(y)ydxdy integralleri alınır. Bu ifâdelerde meselâ x13, x1 ile x3 koordinatlarına sâhip doğrunun denklemini y'nin fonksiyonu olarak gösteren fonksiyondur. min'den kurtulmak için de genelliği bozmadan y1<y2 veyâ tersi alınabilir; veyâ olduğu gibi bırakılabilir de, zîrâ bu ifâde sâbit bir sayıdır sâdece. Şimdi, sınırları tesbît ettikten sonra işlemler biraz hassâsiyet gerektiriyor ama prensipte bundan başka birşey yok!