Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
740 kez görüntülendi

Elips şeklindeki ıssız  kurak bir adada 100 kişi bulunmaktadır oyle ki 98 tanesi kahverengi gözlü 2 tanesi mavi gözlüdür fakat bunu hiçbiri bilmemektedir. Aynı zamanda hiç kimse kendi göz rengini de bilememekte ve kendi dışındaki 99 kişinin de göz rengini bilmektedir. Şayet adada şöyle bir kural vardır ve herkes bunu uygulamak zorundadır :"Kendi göz rengini kesin olarak bilen kişi kendini öldürecek " . Bir gün mavi gozlu olan ve bunu bilen bir kaptan adaya ugrar ve "Hmm , meğerse buradaki tek mavi gözlü kişi ben degilmisim " der ve adadan ayrılır. (herkes de kaptanı duyar )( Adada fiziksel yontemlerle goz rengini ogrenmek mumkun degildir ve butun insanlar dusunme sekil ve sureleri olarak birbirine tamamen esittir) Bu durumda kaptan adadan ayrıldıktan sonra kimler yaşar kimler ölür ?

Serbest kategorisinde (45 puan) tarafından  | 740 kez görüntülendi

3 Cevaplar

1 beğenilme 0 beğenilmeme

Ikinci gun mavi gozluler kendilerini oldururler. Eger adada yalnizca iki renkte goz oldugu biliniyorsa ucuncu gun de kalanlar kendilerini oldururler. Eger boyle bir bilgi yoksa kahverenkli gozluler mutlu mesut yasarlar.

(3.7k puan) tarafından 
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Kaptanin bunu demesi bir sey degistirmez, zaten herkes en az bir mavi gozlu goruyor ve biliyor ki adada en az bir adet mavi gozlu var. Sonuc olarak "kimse olmez." diyemeyiz.

(25.4k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi

neden kaptan oradaki mavi gözlü tek kişi olduğunu düşünüyordu?

Safak'in cevabi dogru zaten.

Evet, cevabı doğru.


0 beğenilme 0 beğenilmeme
Mavi gözlü biri şöyle düşünür "Bizden başka tam olarak bir mavi gözlü var, eğer kahve rengi gözüm varsa o kendini öldürmüş olacaktı çünkü en az bir mavi gözlü olmak zorunda ama o kendini öldürmediğinden ben mavi gözlüyüm.". Ama kahverengi gözlüler göz rengini anlayamaz çünkü o adada yalnızca kahverengi ve mavi gözlü kişiler olup olmadığını bilemez bundan dolayı "belki siyah gözlü olabilirim" diye düşünür.
(25 puan) tarafından 
20,212 soru
21,744 cevap
73,332 yorum
1,935,113 kullanıcı