Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1.2k kez görüntülendi
11. sınıf öğrencisiyim ve seneye üniversite sınavım olacak kısmet olursa. Çocukluğumdan beri elektronik devrelere ve aletlerin çalışma prensiplerine karşı ilgim vardı. 6 yaşındayken oyuncak trenimin içini söküp içindeki motorun kablolarını bir pile bağlayarak hareket etmesini sağlamıştım. Bilgisayar konusuna da çok meraklıydım. 7 yaşında falan oyun motorlarını indirir kurcalar, programlamaya dair öğrendiğim basit şeylerle basit oyunlar yapardım. Evrim falan geçirmiş olmalıyım ki zamanla çevreden ve okul baskılarından dolayı ilgimi kaybetmeye doğru gitmiştim bir ara. Şimdi ise matematiğe karşı aşırı bir ilgi duymaya başladım ama bu bitsin istemiyorum. Acaba matematiğin en dibine kadar inebilmek için önerebileceğiniz bir şeyler var mı ?, mantığını iyice anlayabilmek için ?. Gerçekten azimli biriyimdir ancak lütfen önereceğiniz şeyler okul matematiği gibi ezbere dayalı değilde, insanı düşünmeye iten şeyler olsun.

Not : Yazı uzun oldu ama özet geçeyim : Matematiği en iyi hangi kaynaklardan anlayabilirim ? 
Serbest kategorisinde (11 puan) tarafından  | 1.2k kez görüntülendi

Bence lisede seni mustafa yagci idare eder. Ozellikle my geo1 e bakabilirsin. Ama daha iyi seyler onerebilecek arkadaslar var ben bu kadar biliyorum. Kolay gelsin iyi calismalar:) 

Ya bir de tam tersi YM var. En mukemmeli o zaten ama temelden baslarsin diye seyetmedim. En sevdigim ogretmenim ve en iyi ve en mukemmel matematikci sercan hocamizin kanaliylan matematigin en dibine inebilirsin. Youtube'ta YUVARLAK MASA diye ararsan bulursun. :) 

"değilde" kelimesindeki de bağlaçtır ve ayrı yazıılır. seneye üniversite sınavında çıkabilir dikkat etmekte fayda var. :)

Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, bakacağım :)

Gerçekten kafam çok karışık. Nereden başlamam gerektiğini bilsem cidden gerisi gelecek :).

Ne biliyorsun? Ilk once ne bildigini bilmekten baslayabilirsin. Eger yazarsan da ona gore oneride bulunabiliriz. 

$2x-1=4$ denklemini cozebiliyor musun?
$2x-y=4$, $3x+2y=5$ sistemini cozebiliyor musun?
$\vdots$

Yani seviyen nerede? Bunu bilmek onemli. 

Bu yorum üzerine bilmedigini bil ki öğrenmeye devam et diyeceğim güzel kardeşim:) dil bilgisi konusunda da yardimci oluruz sene icinde istersen eger. Hatta hemen guzel bir kaynak onereyim yasak degilse, yasaksa da cigniyorum bosver egitim icin feda olsun altin anahtar dil anlatim ve edebiyat' a bakabilirsin. sevgiler. 

Sercan hocam seviye olarak lise seviyesinde değerlendirirsek orta diyebiliriz. Açıkçası neyi bilmediğimi bilmiyorum. Denklemleri ve fonksiyonları çözmeyi severim, söylediğiniz türden denklemleri çözebiliyorum.

Burada lise/pop matematik/temel matematik/sonlu matematik/değişik gibi yerlere bakabilirsin. Eğer sayfanın en altındaki ders videoları seçeneğine gidersen bir YouTube kanalı çıkıyor. Bu YouTube kanalında Çizgeler Kuramı diye bir ders var. Bu ders bir ya da iki haftalık bir ders sanıyorum ve liselilere verilmiş bir ders. Tavsiye ederim. Evet, galiba en çok buradan başlamanı tavsiye ederim.

O linkte bir de soyle bir yer var, lise basligi altinda. Brn ilk defa gordum. Bunu okumakta da fayda var bence.

"Ali Nesin'in fen liseleri için hazırladığı lise 1 matematik kitabı (son güncelleme tarihi 21 Haziran 2016)."

     Ali Nesin'nin editörlüğünde çıkan MD (Matematik Dünyası dergisi)'nin 2003-2013 sayıları edinebilirsin. İlk sayıdan okumaya başlamanı öneririm. Okudukça zamanla neleri bilmediğini, neleri bilmek gerektiğini ve bilecek ne kadar çok derin şeylerin olduğunu fark edeceksin. Ve elbette 2013'den sonra MD'nin yeni editörleriyle çıkan yeni sayıları edinmelisin.


http://www.matematikdunyasi.org/

http://mddergi.com/

Çok teşekkür ederim, youtube'daki matematik köyü videoları tam aradığım gibi. Çizgeler kuramından başladım, dergiyi de en yakın zamanda alacağım. Keşke okulda da hocalar bu şekilde detaylı anlatsa konuları :) . 

finalin mavi cozumlu lys matematigini bitir , bundan once de saglam bi konu anlatim bitir sonra kalkulus başla kalkulus baslarken gene sorarsin heee bu elektrik merakini unide mafedebilirler oyuzden en iyi unilerde okumaya bak veya temel bilimler de dusunebilirsin unlu fizikci feynmann da sen gibi kucukken radyo falan tamir edermis baya merakliymis,matatigin dibine ulasmak icin lise mufredatini bitirmen sonra kalkulusu bitirmen ve ona ek sayilar insaasi kumeler kurami ve temel analizi calisman gerek bunlari yaparken , kitaptan deliller gibi ispatli ve tecrube aktarici kaynaklari kullanmalisin ama herseyden once cok sabirli olup pes etmeden ve cok calismalisin .

 @degea, @fotonyiyenadam'ın dediğinin aksine,

  Müfredatı, YGS'yi, LYS'yi ve bilimum sınav kitaplarını yok saymayla başlamalısın. 

Yukarıda verilen bir çok öneriye uyman gerektiği açık ve bunda çok fayda var .Ama en önemlisi öğrendiğin şeyleri neden, niçin, nasıl sorularına cevap vererek ve mutlaka ispatlı öğren. Bir çok kez hocaların kural olarak söylediği şeylerin birer önerme ya da teorem olarak ispatlarını, nereden geldiklerini, sebeplerini,kullanım yerlerini, kullanım koşullarını öğrenmelisin.  Her şeyi sorgula. Aklına yatmayan şeyleri çevrenle paylaş ve tartışmadan kaçınma. Not almak için değil gerçekten merak ettiğin için ezberlemeden öğren. Öğrendiklerinin nerede ve nasıl kullanıldığına dikkat et. Merakını ve çalışma azmini hiç yitirme diyebilirim.

@relhak peki 11. sınıf ogrencisi lise matematigini ogrenmeden o agir dergileri nasil anlayacak gene oradan gorup lise calisacak ve bu duzensizlikten oturu geri de kalabilir bence hersey sirayla lisede okuyan ogrenci mufredatini iyice ozumseyip sonra dergiler vs lere yonelmeli diye dusunuyorum.

Mufredat biraz sıkıntılı olsa da, sıkıntıdan kastım degisken olsa da, bence once islem yapabilmek onemli. Tamam ozumseyelim vs de. Once bir iki islem yapmayi ogrenelim. 

Ayrica LYS, YGS kitaplarini da asagilamamak lazim, fakat matematik oradaki sorular ve nerden geldigi belli olmayan formuller degildir. Birileri bu sorulari cozerken gayet de mantigini da ogrenebilir. 

Hocam haklısınız da müfredat çok hızlı. Bence matematik konuları bir aya ya da bir yıla sığdırılamaz. Keşke her sene 1 konu anlatsalar da o konuyu da detaylı anlatsalar. Yapılan şey belli, ver formülü, koy önüne soruyu verilenleri yerleştir çöz. Bu kadar kolay değil bu işler, ben de bilirim verileri formüle yazıp soruyu çözmesini ama kafa yapım çok değişik. Mantığını anlamadığım şeyi asla öğrenemiyorum ve unutuyorum. Hocam en iyisi dediğiniz gibi okul kitaplarından değil de öncelikle sağlam kaynaklardan müfredat konularını çalışmak. Okul kitapları zaten ayrı mesele :) ...

20,209 soru
21,738 cevap
73,314 yorum
1,923,496 kullanıcı