Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
427 kez görüntülendi

$6^{10}$ . 15! Sayısı 3 tabanında yazıldığında sondan kaç basamağı 0'dir?  



15 !in 3 tabanında yazılımıni biliy ama uslu sayılarda bilm

Orta Öğretim Matematik kategorisinde (109 puan) tarafından  | 427 kez görüntülendi

biliy ve bilm kelimelerini  ilk defa burada gördüm.

Bunların anlamı  www.tdk.gov.tr linkinde var mı acaba?

Bir  bak istersen.

Yazılımını biliyim ama üslü sayılarda bilmiyim demek istemiş. Arkadaşımız baya şiveli heralde :)

Merhaba. Biliy ve bilm kelimelerini ilk defa burada görmüş olabilirsiniz ama teknolojiyle aracilanmis iletişim içerisindeyiz ve kullandığımız her "medya" bu tarz yazım yanlışlarına , ses kaybına , kirliliğe sebep oluyor. Buna " gürültü teoremi " deniyor. Gürültü etkisini sıfırlamak için çalışmalar yapiliyor ancak yeterli olmuyor. Bukısa bilgilendirmeden sonra esas konuya geleyim  ne diyorduk evet bu kelimeleri yeni görmüş olabilirsiniz ama ben inanıyorum ki T9 gibi bir kavramdan haberdarsiniz ? Veya zihnin tamamlayıcı gücü bunu da bildiğinizi hatta tecrübe ettiğinizi düşünüyorum. Slovakyada yasiyorum. Türkçeye soruları çevirirken sıkıntı yaşıyorum ama biliyorum -bilmiyorum - e bilmek a bilmek gibi eylem bildiren sozcuklerden haberdarim kısaca t9 o şekilde çevirmiş.  @mosh36 bu arada bir yanlışıni düzeltmek isterim ağız , Lehçe , ŞİVE farklı şeylerdir. Şiveli denmez ona :) iç anadolu şivesi yoktur mesela iç anadolu agzi vardır. Yukarıda TDK nin linki paylaşilmis eminim bu konuya da deginmislerdir bir bak istersen :) 

Ağız yöresel olarak , şive milli olarak senin hangi yöreden olduğunu bilmediğim için kullandığın dil şive olarak geçer. 


Örneğin "Bilirem" , "Biliyem" Azerbaycan şivesiyle söylenen bir kelimedir. Bir Azerbaycan/Gence vatandaşı  olarak bunu gayet net bir şekilde söyleyebilirim.Ayrıca Ağız,Lehçe ve Şive ayrımını gayet iyi biliyorum.Umarım anlayabilmişsindir.

Halbuki azerbaycanda da kaldım ama hiç dediğin şekilde söylendigini duymadım belki 4 ay gibi kısa bir süre kaldığım içindir  :)  biliyim vb. Ağızlar Güneydoğu yöresinde kullanılır. Sanmıyorum ki hmm bu kızın milliyetini bilmiyorum o yüzden dur ŞİVE yerine ağız yazayım diye düşünmüş olacağını =) çünkü T9 veya yazım yanlısıni düşünemeyen biri bunu düşünemez. Ama dedigim gibi benim dusuncem =) sen elbette ki doğru söylüyorsundur. Azerbaycan sivesine o kadar hakim olan biri elbette ki demek istediğimi anlardi galiba öyle demek istemiştir demezdi . Her neyse gereksiz uzadı. Kendine iyi bak hoscakal

Benimki sadece bir örnekçikdi : http://turkce-azerice.cevirsozluk.com/ceviri7/166648525-nerdesin-canim-cok-guzel#tr|az|biliyorum şuradan bakabilirsin :)

Ayrıca sana t9 kullandığın için veya yanlış yazdığın için kimse bir şey söylemedi ki :) demek istediğini anlamak için düzeltme yaptım. Belki kullandığın yöresel bir ağız vardır onu yazıya aktararak yazdın.Bu konuda yargılamadım seni . sende kendine iyi bak ayrılır gibi konustun :)

20,211 soru
21,744 cevap
73,332 yorum
1,931,530 kullanıcı