Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
454 kez görüntülendi

Nasil olurda  12. Asalin ne oldugunu bilemiyoruz yada 5. Asalin ne olacagini bilemiyoruz. Bunca yil ugrasilan bir konu hakkinda neden bir gelismr kaydrdilemez. O kadar zeki insanin ugrasmis olup bir aciklama getirmemeleri cok enteresan.  Ben neden bilgisayar kullaniyorum 1000. Asali bulmak icin. Matematik bu olmamali...  Ne dusunuyorsunuz?

Serbest kategorisinde (79 puan) tarafından  | 454 kez görüntülendi

Bu arada sizin sorduğunuz anlamda her asalı biliyoruz. Ama sizin sorduğunuz anlamda. Beşinci asalı da, bininci asalı da biliyoruz. bir katrilyonuncu asalı da bulabiliriz, nasıl bulabileceğimizi biliyoruz. Yalnızca biraz zaman alır.

Ama benim demek istedigim 500. Asal sayiyi bulursun biraz az zaman surer islemlerle her sayiyi kontrol edersin felan filan. Ama sonra 501. Asal sayi icin birdaha islem yaparsin ve bulursun. Ama neden her seferinde bunu yapalim ki... Bana gore bu sayi toplulugunun bir anlami olmali demek istedigim buydu.

asal sayıları gizemli kılan da bu zaten.

1 cevap

2 beğenilme 0 beğenilmeme

Matematik aslında tam da bu! Khinchin'in Sayılar Teorisi'nin Üç İncisi (İngilizcesi Three Pearls of Number Theory, Rusça orijinal ismi Tri Jemşçujini Teorii Çisel) kitabının önsözünde, hastenede yaralı yatan bir amatör matematikçi Seryoja'ya yazdığı cevapta şöyle der (bendenizin tercümesidir): 

Matematiğin en eski aynı zamanda her-dem genç dalı olan aritmetikte zaman zaman fekalâde, acâib problemler meydâna çıkıverir. İçerik olarak çok elemanter olurlar ve herhangi bir ortaokul öğrencisi dahî onu rahatlıkla anlayabilir. Bu problemler genelde sayılar dünyasını idâre eden, denenen her özel hâl için dâimâ doğru olan, çok basit yasaların isbât edilmesiyle ilgilidirler. Yâni problem, yasanın gerçekten herzaman doğru olduğunu isbât etmektir. Ancak problemin görünüşte kolay olmasına rağmen, onun çözümü zamânın âlimlerinin yıllar hattâ asırlar süren çabalarına göğüs gerer. Bunun olağanüstü şekilde cezbedici olduğunu îtirâf etmelisiniz.

Herşeyden önce soğuk kanlı olmak lâzım. Biraz kızmışsınız gibi geldi. Matematik bulmanın değil, aramanın işidir.  

(1.4k puan) tarafından 

+1 "Matematik bulmanın değil, aramanın işidir.  " için.

20,209 soru
21,738 cevap
73,314 yorum
1,923,146 kullanıcı