Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
4.1k kez görüntülendi

Hesaplamaların doğruluk payı/olasılığı nedir?(Kalori,km vb. açıklamalar için)

Not: Sorum mantıklı değilse silebilirsiniz.

Serbest kategorisinde (1.5k puan) tarafından  | 4.1k kez görüntülendi

Bisiklet sayari da ekleyebiliriz. 

Benim bazı denemelerim vardı ve biraz duyumsamalarım var, anlatayım.Bu arada bu forumda kimse benden daha saçma soru soramaz merak etmeyin hocam.

Titreşim zamanlamasına dayanıyor hatta çoğu programlanmıyor ,sadece kayıtlama yapılıyor.

Çok test yapıyorlar her testde bir insana bu adım sayarları verıyorlar ve bellı mesafeyı yurutuyorlar her adım attıgı anı bir fonksıyonla gözlüyorlar(titreşimden bagımsız sadece her adım attıgı an grafikte, zamanla eş olarak işaretleniyor, t=1 de 1. adım ,t=2,3 de 2.adım vs vs.) ve bu zamanlama-adım grafiklerini toplayıp genel bir ortalama alıyorlar.Ama işin ip ucu ,adım atarkenki yaşanan titreşme durumu , genel olarak insanlar yürürken nasıl bir titreşme grafiği çıkıyor ve bu ne kadar genel bir titreşme durumu?

Ben genelde yürürken ,hep ya bınaların ust katlarına bakarım ya evreni düşünürüm  ya da ayaklarım nasıl gidiyor, yürüme mekaniklerim nasıl diye düşünürüm ve "white vivident xylit markalı alımınyum kaplı " sakız kutuma sadece 2-3tane sakız bırakırım veya metal bir şeyler, her adım attığımda çıkan sesleri analiz ederim, yavaş veya hızlı adım attıgımda neler değişiyor? daha uzun veya kısa adım attıgımda ne oluyor? adım atma tarzımı değiştirdiğimde ne oluyor ıncelerım ve bunu 2-3 haftadır yapıyorum.Çıkan sesler şöyle, tek bir adım atımını bitirdiğimiz an ,ayak tabanı ovalimsi periyodunu tamamlıyor ve bir an için anlık ileri geri sekme hareketi oluşuyor ve o anda metal kutusundan "tık-tı-tak" diye bir ses geliyor.Konuya dönersek, eğer sadece bir programlamadan ibaret olsaydı bacak-sekme hareketlerınde bırcok adım sayardı ve ilk çıkan adım sayarlar boyle oldugu için hiç doğru ölcümler vermiyor buna dayanarak yeni ve saglıklı ölcüm yapabilen sistemlerin demin de bahsettiğim gibi "similatörik-kayıt" gibi şeylerle oluşturulduğu kanaatındayım.

Çok imla hatası yapmış olmalıyım, kusura bakmayın ,çok yorgunum.

Aslında doğruluk payları nedir? Yürüyüş bantları üzerinde yazan kalori hesapları, nabız atış sayısı,  merdiven çıkmadığın halde çıkılan kat hesaplamaları vb. Hepsi bir aldatmacadan mı ibaret?

ne kadar hatasız istediğinize bağlı,

İnsan vücüdu inanılmaz derecede komplike bir sistem,kaslar ,dokular ,organlar ,her doku organ damar vs. de bulunan farklılıklar, yaratılan hasarlar,çok değişebilen sinir sistemi,yüksek derecede karışık olan oksıjenlı solunum ve kaslarda oksıjen yetersizliğinde yapılan laktik asit fermentasyonu vs.vs. emin olun değişkenleri yazmakla bitmez ve bu , şunu gösteriyor: insan vücüdunu teorik olarak çok az bir hata ile önceden,ne yapabilecegini kestirmek na mümkün.

Hatası az olan bir kalori ölcüm cihazı veya benzeri bir cihaz yapmak için kullanıcak kişiyle testler yapılmalı, örneğin kalori cihazı boy ve kilo degerlerını gırın dıyor hesaplıyacagım diyor, kondısyonu hesaba katmadan nasıl kalorı kaybını hesaplayacagız? Kondısyonu olmayan ınsanda vücüt,belli bir yorgunluk düzeyi üstünde nasıl davranacagını bılmez ,dolayısıyla çok ve verimsiz ,oksıjen ve besım tuketımı yapar bundan dolayı aynı boy ve kıloya sahıp olan ama farklı kondısyondakı ınsanlarda  göreceli çok büyük sonuçlar elde edilir.
Bana göre kalori,nabız aleti yapacaksanız benim birçok testte nasıl kalorı yaktıgımı olcmelı kaydetmelı ona gore degışkenlerı hesaplamalı.Herhangı ideal insan için hesaplanan makinalar nekadar dogrudur bılemem.Nabızı ölçmek basit,belli bir periyottaki kalp atış sayısı , ama kalori için baya sıkıntı var gibi.

Merdiven çıkmadan hesaplanan kat sayısını merak ediyorum sanırım gps lerden faydalanıyorlar ama koskoca dünyada 4-5 metre değişimi hangi incelikle ölcebiliriz meçhul. 

20,279 soru
21,810 cevap
73,492 yorum
2,475,791 kullanıcı