Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
1.1k kez görüntülendi
Arapçayı zor öğrenen Mustafa yeni bir dil uydurmak istiyor. Bu dilde 8 sesli 22 sessiz 30 harf var. Bu dilde kelimeler iki,üç veya dört harften oluşuyor. 
a) 2 harfli kelimelerde iki sessiz veya iki sesli harf yan yana gelmiyor (ba veya ab olabilir bb olmaz...)
b) 3 harfli kelimelerde üç sessiz veya 3 sesli harf yan yana gelmiyor. (abb olabilir bbb olmaz gibi)
c) 4 harfli kelimelerde 3 veya 4 sesli ve 3 veya 4 sessiz  harf yan yana gelmiyor (aabb olabilir abbb olmaz gibi)
Bu şartları taşıyan 
2 harfli kaç tane kelime
3 harfli kaç tane kelime
4 harfli kaç tane kelime uydurulabilir?
(Bu sorunun cevabını çok merak ediyorum. soruyu ben uydurdum. ama aklımda kurduğum hayali dilde kaç kelime uydurabilirim merak ediyorum. yardımcı olursanız sevinirim. Hayırlı günler.)
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (11 puan) tarafından 
tarafından yeniden kategorilendirildi | 1.1k kez görüntülendi
Sizin çözüm için fikriniz nedir?

Aslında bana permütasyon gibi geliyor. önce ikili lerin permütasyonunu bulabiliriz. sonra bu ikililer içinde yan yana kaç tane sessiz veya sesli geliyor onu bulmak lazım onu nasıl buluruz bilmiyorum. sonra sekizin üçlü permütasyonunu bulup üç harfli kelimeleri bulabiliriz. bundan da aynı şekilde kaç tane yan yana 3 sesli veya 3 sessiz harf gelebilir onu bulup bundan çıkarırız buda üç harflilerin sayısını verir. ondan sonra 8 in dörtlü permütasyonunu buluruz. bundan da yanı şekilde kaç tane yan yana üç veya dört sessiz veya sesli harf gelir onu bulup çıkarırız bu sayede kaç tane dörtlü harf türetebiliriz onu buluruz sonra ikili,üçlü ve dörtlülerin sayısını toplarsak cevabı buluruz. benim kafamı karıştıran mesela 3 harflilerin oluşturduğu grupta üçününde sessiz veya sesli olma olasılığını nasıl bulacağız. burda olasılıktan mı yararlanacağız permütasyon kullanacaksak nasıl kullanacağız. 

20,200 soru
21,726 cevap
73,275 yorum
1,887,837 kullanıcı