(Ax2+Bx+C)(Dx2+Ex+F)=1+0x+0x2+0x3+x4
düzenlersek
(AB)x4+(AE+BD)x3+(AF+BE+CD)x2+(BF+CE)x+(CF)=1+0x+0x2+0x3+x4 olur
tek tek ve sıkıcı birşekilde
A,B,C,D,E,F yi tek tek bulursun
veya
1+x4+2x2−2x2 yapıp
(x2+1)2−2x2 2kare farkından
(x2+1−√2x)(x2+1+√2x)
paydalara ayırmayı kullanarak
11+x4=Ax+B(x2+1−√2x)+Cx+D(x2+1+√2x)
yukardakinden daha kısa olarak
11+x4=Ax+B(x2+1−√2x)+Cx+D(x2+1+√2x)
(A+C)x3+(B+D+√2A−√2C)x2+(A+C+√2B−√2C)x+B+D=1
buradan
A=−√24=−12√2
C=√24=12√2
B=D=12 gelir
11+x4=Ax+B(x2+1−√2x)+Cx+D(x2+1+√2x) yerlerine koyarsak
11+x4=−√24x+12(x2+1−√2x)+√24x+12(x2+1+√2x)
11+x4=√28.−2x+2√2(x2+1−√2x)+√28.2x+2√2(x2+1+√2x) heh şimdi entegrasyon uygulayabılırız.
∫dx1+x4=√28.∫[2x+√2+√2(x2+1−√2x)]dx−√28.∫[2x−√2−√2(x2+1+√2x)]dx
Paydadaki ifadenin türevinin yukardakine benzemesi için her iki entegrasyondaki 2√2 lerden birer √2 eksiltelim
∫dx1+x4=√28.∫[2x+√2(x2+1−√2x)]dx−√28.∫[2x−√2(x2+1+√2x)]dx+14.∫dx(x2+1+√2x)+14.∫dx(x2+1−√2x)
dikkat ederseniz 14li ifadeler arctan ın türevine çok benziyor
14 ifadeyi 2 ile çarpıp 2ye bölelim;
∫dx1+x4=√28.[∫2x+√2(x2+1−√2x)dx−∫2x−√2(x2+1+√2x)dx]+√24.[∫√2(√2x+1)2+1dx+∫√2(√2x−1)2+1dx]
ve
∫dx1+x4=√28ln(x2+x√2+1)−√28ln(x2−x√2+1)+√24arctan(√2x+1)+√24arctan(√2x−1)
gelir.