Selim bir işi her gün $10$ saat çalışarak $3$ günde , Ece ise aynı işi her gün $8$ saat çalışarak $5$ günde bitirebiliyor. Buna göre ikisi birlikte işin $7/8$ ini her gün $5$ saat çalışarak kaç günde bitirebilirler.

0 beğenilme 0 beğenilmeme
489 kez görüntülendi

Selimin ve Ecenin çalıştığı iş miktarını bulmakla başladım

selim 1 saatte $1/30$

ece $1/40$

ikisinin birlikte yaptığı iş miktarı $7/120$ daha sonrasında işin 7/8 ni bulamadım orayı tam kavrayamadım aşamalı olarak anlatırsanız daha iyi olur


13, Ocak, 2016 Orta Öğretim Matematik kategorisinde mosh36 (2,125 puan) tarafından  soruldu

8'i 120 yapabilseydin soruyu çözerdin. Yani 7/8'i genişleterek  105/120 olarak alabilirsin. 105/7=15 saatte iş biter. Her gün 5 saat çalışılırsa 3 günde biter. Cevabı açıklamalı bir şekilde Cevap bölümüne yazmalısın.


$15$ katını almışsınız bunu yapmamızın sebebi paydayı $120$ yapmak yani ikisinin beraber kaç saatte bitirebildiklerini bulmak mıydı? öyleyse benim sorunum oydu hocam paydayı düşünemediğim için teşekkür ederim :)

Çözümü yazarsan ben de zaman tasarrufu yapmış olurum:)

Kısa kısa yazayım hocam bende bir sınav mağduru olarak :)

Madem ki sınavın var, diğer konulara çalış. Cevabı ben senin yerine yazarım.

yazdım hocam siz zahmet etmeyin :) siz soracağım sorulara zaman ayırarak bana zaten yardımcı oluyorsunuz sıkıntı yok :))

Bu şekilde sorunun iki cevabı oldu:)

2 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme

selim 1 saatte $1/30$ (10x3)

ece $1/40$   (8x5)


ikisinin birlikte yaptığı iş miktarı

$1/40 + 1/30 = 7/120$

bize işin $7/8$ $5$ saat çalışarak kaç günde bitirirler diyor önce işin $7/8$ ini bulalım

işin $7/8$ i $15$ tir  $(15*7 / 15*8 = 105/120)$

15 i 5 gün çalışarak kaç günde bitirebilirler

$15/5$ ten $3$ günde bitirilebilir .. 


13, Ocak, 2016 mosh36 (2,125 puan) tarafından  cevaplandı
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Selim her gün 10 saat çalışırsa 3 günde bitirdiğine göre işi 10*3=30 saatte bitirir.

Ece, her gün 8 saat çalışarak 5 günde bitirdiğine göre, işi , 8*5=40 saatte bitirir.

Birlikte birer saat çalışırlarsa işin

 $ \frac{1}{30}+\frac{1}{40}=\frac{4+3}{120} =\frac{7}{120}$ si  1 saatte biter.

İşin 7/8' i     1 saatlik iş olan   7/120'ye bölünürse, işin 15 saat süreceği anlaşılır.

15 saat,  5 saate bölünürse cevap 3 gün bulunur. 





13, Ocak, 2016 suitable2015 (3,919 puan) tarafından  cevaplandı
...