Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
4.9k kez görüntülendi

Aşağıdaki fonksiyonların işaret edilen aralıkta bir köke(sıfıra) sahip olduğunu ispatlayınız.


1) x2 - 4x + 3       ,       [2,4]

2) x3 + 3x - 2       ,       [0,1]

Lisans Matematik kategorisinde (20 puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 4.9k kez görüntülendi

Siz ne dusundunuz?

Bunlar tanimlara yonelik basit sorular. Lutfen sorularinizi sorarken icerige neler yaptiginizi ekleyiniz.  Ara deger teoremi guzelcene okuyunca yapilmayacak bir soru degil bu.

Matematikte gerçekten berbat durumdayım üniversite de hocamız da biliyor varsayıp anlatıyor ben bölüme mat1 ile girdim bu konularla çok alakasızım internette aradığımda hep yabancı kaynaklar çıkıyor o yüzden burada sormak istedim.

Ben sorma demiyorum. Sadece kolay oldugunu bil ve ilk olarak islemleri kendin yapip sonra neresinde takildigini belirterek sor diyorum. Yanlis olmasin.

Ara değer teoreminin ne olduğuna dair bir fikrim yoktu buraya yazmadan önce. Burada birkaç arkadaş açıklamış sağolsunlar bundan sonra kendim uygulayabilirim.

Bir denklemin kökü olur. Fonksiyonun kökü söz konusu değildir. Fonksiyonun sıfırları olur. Bu ayırıma dikkat edin.

Evet. Polinomlarda kok deniyormus illa(?). Ben de makale yazarken hep $x^3+x+\alpha$ polinomunun bir/uc sifiri varsa diye yazmistim. Sonra teker teker duzenledim, kok olarak.

(Bildiğim kadarıyla) Polinomun da kökü söz konusu edilmez. Mesela $$p(x)=x^2-2x+1$$ polinomunun (fonksiyonunun) kökleri söz konusu değildir sıfırları söz konusudur. Çünkü bir denklem değil. Öte yandan $$x^2-2x+1=0$$ denkleminin de sıfırları söz konusu değil kökleri söz konusudur. 

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

Bu sorunun cevabindaki yontemi uygulayabilirsiniz.

(25.4k puan) tarafından 
20,218 soru
21,751 cevap
73,351 yorum
1,980,869 kullanıcı