Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
1.2k kez görüntülendi
Analitik sayılar teorisi, cebirsel geometri, temsil teorisi,Langlands programı,vb. gibi alanlarda yüksek lisans ve doktorasını bitirenler yaşadıkları süreci anlatabilir mi? Yüksek lisans ve doktoraya yeni başlayacak olanlara ne tür önerilerde bulunurdunuz?Asla şunu yapmayın ve mutlaka bunu yapmalısınız diyeceğiniz şeyler var mı?

Bu alanlar üzerinde çalışanların hangi temel kitapları bitirmesi gerekir?

Serbest kategorisinde (767 puan) tarafından 
tarafından yeniden gösterildi | 1.2k kez görüntülendi

Yüksek lisansta zona geçirdim. Doktorada da vitiligo oldum.

Bu soru da bir nebze aynı, yani ona verilecek cevapların bunu da içereceğini düşünüyorum.  y.lisansı pek adamdan saymıyorum işin açıkcası. Doktorayı bitirmedim henüz. Artık seneye yaz, belki, o tecrübelerimi de paylaşırım.

Hocam, yüksek lisans aşaması da bence doktora için gerekli altyapıyı oluşturmak için bir basamak olmalı. Çalışılan konu, çok zor bir konu değilse o zaman orjinal birşeyler yüksek lisansta da çıkar. Direkt makale üzerinden çalışılır. Yani konunun zorluğu kolaylığı da bu süreci etkiliyor. Langlands programı vb. çalışınca veya tek bir alan üzerine yoğunlaşılan bir konu çalışınca bu yüksek lisans doktora süreci farklı oluyor diye düşünüyorum. Tabi lisanstan altyapısı iyi olanlar için zor bir konu çalışılsa da araştırma yüksek lisanstan başlayabilir.

Yahu herkes Langlands Program deyip duruyor. Ah! Frenkel... Ah! Frenkel!

Nobel Ödüllü fizikçi (aynı zamanda Yavuz Nutku'nun dokta hocası) Subrahmanyan Chandrasekhar doktora öğrencisiyle çalışmaya karar vermden önce şöyle bir soru sorarmış: ''Elinde av tüfeği var, karşıdaki ağaçta da bir kuş var. Kuşu vuracaksın. Şimdi... Tüfeği ağaçtaki kuşa nişan al. Ne görüyorsun?'' Öğrenci, ''kuşun kafasını, gözünü, ayağını görüyorum.''  Chandrasekhar , ''hmm'' diyerek, ''sıradaki'' demiş. Başka bir öğrenci aynı şekilde gözünü, ayağını, kafasını görüyorum demiş. Sonra... Başka bir öğrenci gelmiş ve, ''yalnızca kuşun gözünü görüyorum hocam.'' demiş. Chandrasekhar, ''tamam'' demiş. Yavuz Nutku'da Chandrasekhar 'nın öğrencisi olduğuna göre o da ''yalnızca kuşun gözünü görüyorum'' diyenlerdendi demek ki.

Knapp'ın bir haritası vardır. Haritayı inceleyenler Langlands demeden önce bir iki kez, hatta bin kez olmadı üç bin kez düşünmesi gerekir diye düşünüyorum: https://www.math.stonybrook.edu/~aknapp/pdf-files/china1.pdf
Langlands programı için hangi konuları bilmek gerekir hangi kitaplara çalışılmalıdır konusunda yardımcı olan bu makaleyi ben de bilgisayarıma kaydetmiştim.Bahsi geçen kitapları da edindim. Ama Langlands programında insan neyi ne kadar çalışması gerektiği konusunda bocalıyor. Çünkü çok fazla konu var. Bu durum da insanın psikolojisini bozuyor. Ne yapmalıyım sorusunu defalarca kendime soruyorum.İşin içinden çıkamıyorum.

Bunun üzerine yüksek lisans/ doktara yapmadım. Zaten hiç yüksek lisans/doktara yapmadım. Ama Türkiye'de bunları çok iyi bilen bir tek kişi var. Ona sorabilirsin.

20,206 soru
21,731 cevap
73,292 yorum
1,893,110 kullanıcı