Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
488 kez görüntülendi
Akademik Matematik kategorisinde (14 puan) tarafından  | 488 kez görüntülendi

$0$ elemani disinda olmali herhalde. Bir de zaten karakter tanimi bu degil mi? Sizdeki karakter tanimi nedir? 

Halka birimli olduğundan birimle çarptığımızda 0'ı vericek en küçük tamsayı halkanın karakteristiğini verir.Benim anlamadığım mertebeyle nasıl bağdaştırıcaz nerede kullanıcaz bunu soruda :S

$|u|=n$ ise $u+\cdots+u=nu=0$. Tum $u$ elemanlari icin (minimal) $nu=0$'yu veren $n$ de karakterdir. Bu karakter cisimlerde $0$ ya da asal bir sayi olmalidir.


düzenleme: cisimlerde eklemesi..

Halkanın karakteristiğinin $n$ olmasından kasıt, her $u$ için $n$ tane $u$'nun toplamının sıfır olmasıysa, elbette ki karakteristik asal sayı olmak zorunda değildir.

$\mathbb{Z}/6\mathbb{Z}$ halkasının karakteristiği $6$'dır. Ama misal ters elemanların toplamsal gruba göre mertebeleri de $6$'dır. Bu da senin soruna yanıt sanırım Sercan.

Haklısın....

1 cevap

0 beğenilme 0 beğenilmeme

$R$ halkasının karakteri $n$ olsun ve $u$ da tersinir bir elaman olsun. $u+\cdots+u$ toplamı ($n$ tane) sıfıra eşit olduğu için $u$'nun mertebesi $n$'yi böler. Diyelim ki $m<n$ mertebe olsun. $1+1+\cdots+1$ (m) tane sıfır olamaz, olsaydı $R$'nin karakteristiği $n$ olamazdı. Ama bu demektir ki $u$ bir sıfır-bölen. Çünkü $$(1+\cdots+1)\cdot u=0$$ ($m$ tane $1$ var) Sıfır bölenler tersinir olamaz, çelişki.

(3.7k puan) tarafından 
20,210 soru
21,737 cevap
73,307 yorum
1,914,555 kullanıcı