Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
1 beğenilme 0 beğenilmeme
2.7k kez görüntülendi

Valuasyon (valuation) tanımı nasıl yapılır?

Lisans Matematik kategorisinde (11.4k puan) tarafından 
tarafından düzenlendi | 2.7k kez görüntülendi

bu haliyle benim icin sadece bir ingilizce kelime. Ozel olarak matematikte kullanildigi yerler var: bu soruda bir adet tanimini vermistim.

halka ne diyince hula hup mu diyorsun diye soruyor musun Sercan?

Her kelimeyi ayni kategoriye sokamayiz en nihayetinde, benim icin valuation sadece ingilizce bir kelime. Ayrica halka demisken: link.

neden ingilizce diye dusunuyorsun ki? 


Anlam, durumsaldir. Ben felsefe bolumunde norm dediklerinde anam fonksiyonel analizci var demem ortalikta, ahlak uzerine konusuyorlar falan herhalde derim. Burada da valuation denince akla tek bir kavramin gelmesi normal.


Bir baska soru. Homoloji nedir diye sorsam ne diyeceksin?

Benim icinlik onemli, bunu atlamamak lazim. Ring, cohomology vs bunlar direk konu basligi, fakat valuation cok genel bir kavram gibi gozukuyor. Cebir icin asagidaki yazdigin tanim aklima gelir, hatta onda bile baska valuation tanimi olup olmadigini bilmiyorum. Fakat matematigin baska bir alaninda da valuation kullaniliyor olabilir, iste bunlari bilmedigimden soru olarak soruyorum. Nerde, ne icin diye. Hepsine hakim olsam cat diye cevap verirdim.

Zaten cevabimi da buna gore verdim yukarda, genelini bilmiyorum, 'bana gore' sadece ingilizce bir kelime fakat bildigim kullanimi bu seklinde.

Hula hup vardi bir de gecen Dealz'da, alsak mi falan da dedik ama sonra aman napicaz dedik. Bir iki ise yarar sey alip marketi terk ettik.

Degiyor mu yani su guzel ortamda insanlari kirdigina.

Kimseyi kırmak istemem. 

Sıkıntı yok arkadaşlar. Sorulara devam.

Ben de dalga geciyordum zaten.

:-)                   

Benim de dalga geçilse bile açıklama yapmak tipik özelliğim. 

Şafak bey de size çok yükleniyor. Çok seviyor herhalde sizi :-)

Ben de itiraf etmesini bekliyorum. Şu ara sadece belli ediyor fakat itiraf yok.

Ya bunun nesini sevecem. Allahın delisi.

Matematikçi olup da akıllı olan biri var mı? :-)

Var, ben.. ve Şafak bunu kaldıramıyor.

Iste akil var da, bu kadar var.

Bu deyince. Bu kaç diye sorulabilir. Bu kaç sorusunun cevabı da genelde ikidir. Demek ki iki gram aklım var. Hiç yoktan iyidir. Allah bereket versin, buna da şükür.

Iste buna gelisme derim. (galiba iki gram gelisme de denilebilir ayni mantikla)

Valuasyonum bu kadar da denilebilir.

1 cevap

1 beğenilme 0 beğenilmeme
En İyi Cevap

 Valuation ya da degerlendirme, bir  $R$ halkasinin sifirdan farkli elemanlarindan sirali abelyen bir $A$ grubuna giden ve asagidaki ozellikleri saglayan fonksiyondur.

  1. $\nu(a\cdot b)=\nu(a)+\nu(b)$;
  2. $\nu(a+b)\geq\min\{\nu(a),\nu(b)\}$.
(3.7k puan) tarafından 
tarafından seçilmiş

Yani

$$\nu :R\backslash \{0\} \rightarrow A$$ şeklinde mi? $$\nu (0)$$ tanımlı değil mi?

Keyfe keder. Birinci sart geregi, eger tanimlamis olsaydik $\nu(0)=\nu(a)+\nu(0)$ esitligi her $a\in R$ icin dogru olmaliydi. Bu da, tanimlanacaksa, degeri herseyden buyuk bir elemana atanmali demek. Ornegin $A=\mathbb{R}$ ya da $\mathbb{Z}$ alindiginda $\nu(0)=\infty$ alinir ve tanimin anlamli olmasi icin $\infty$ ile ilgili rutin kabuller animsatilir.

Teşekkür ederim.

Öklid Değerlendirmesi de bir değerlendirme. Peki Öklid değerlendirme olabilmesi için $a,b\in R-\{0\}$ için $a=qb+r$ yazılışında $r=0$ yada $v(r)< v(b)$ ifadesinin doğruluğunu tanımdan nasıl söyleyebilirim Şafak ?(cevapta verilen tanımdan)  sorum tuhaf ise iyice düşün diyebilirsin.

Oklid degerlendirmesi neydi Handan?

Her $a,b\in R-\{0\}$ için $v(a)\le v(ab)$ sağlanacaktı birde üstteki yorumda Yazdığım Şart. Ters düşünmüşüm arada böyle oluyor (sorum yanlış) 

Öklid Değerlendirmesinin vermiş olduğun tanımda 2. Yi sağladığını nasıl gösterebiliriz Şafak ? Böylesi daha doğru sanki. 

kagit okuyorum. ogleden sonra bakarim.

20,207 soru
21,731 cevap
73,297 yorum
1,896,626 kullanıcı