Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
352 kez görüntülendi
Merhabalar,

Oldukça basit bir şekilde fizik-2 dersim için çalışmaya başlamıştım ki, ders notları arasında "yük, maddeye bağlıdır" gibi bir madde gördüm, yükün özellikleri anlatılırken. Sonrasında bunun aslında demek istediğini araştırmaya girerken gerçekten kayboldum, ve şu anda çok temel bir şeyi bile sanırım anlayamıyorum.

Her parçacık için anti-parçacık varsa ve bunlar bir araya geldiğinde madde tamamen enerjiye dönüşüyorsa birbirini çeken iki cisim nasıl yok olmuyor? Sanki zayıf nükleer çekim gücü ile ilgili olmalı gibi geliyor ama kafamda oturtamıyorum maalesef. Ve böyle oldukça da dersi çalışmaya devam edemiyorum bir şeyleri netleştiremedikçe kafamda. Yardımcı olabilecek herkese şimdiden çok teşekkür ederim.
Lisans Teorik Fizik kategorisinde (133 puan) tarafından  | 352 kez görüntülendi
Kutle madeye baglidir ve maddenin icsel (intrinsic) bir ozelligidir desem kafan karisir miydi? Yuk de kutle gibi.

Boyle baska bir ozellik daha var spin diyorlar adina. Standart model denilen bir teori var bu teoriye gore 12 tane temel parcacik var. Her parcacigin kutlesini ve spinini sabit birakip yukunu degistirdigimizde olusan parcacik da nasil oluveriyorsa (dirac a sorun) var bu evrende. He bu son dedigim seye anti-parcacik diyor fizikciler. Standart model yercekimi disinda bu parcaciklarin birbiriyle nasil etkilestigini de anlatiyor ve bu teoriye gore parcacikla anti parcacik bir araya geldiginde foton olusuyo (cok basitlestirdim burada bir suru sacma sapan integral almak gerekiyor).

Elektron ile proton yukleri farkli olmasina ragmen birbirlerinin anti parcacigi degilller, cunku kutleleri farkli. Birbirleri ile etkilesiyorlar elektronla proton birbirlerini "cekerek" ama yokolmuyorlar (annhilation).

gibi birseyler
20,200 soru
21,728 cevap
73,275 yorum
1,887,928 kullanıcı