Akademisyenler öncülüğünde matematik/fizik/bilgisayar bilimleri soru cevap platformu
0 beğenilme 0 beğenilmeme
366 kez görüntülendi

3x4 ve 1y2 üç basamaklı N;

(3x4+1453).(1y2)

isleminin sonucu 9 ile tam bolunebildigine gore x+y nin en buyuk degeri kactir?

notu ile kapatıldı: Soru sahibinin denemelerini yazması bekleniyor
Orta Öğretim Matematik kategorisinde (37 puan) tarafından 
tarafından kapalı | 366 kez görüntülendi
Merhaba ayblabla, bütün soruların (7'de 7) aynı sebeple kapatılıyor. O yüzden yorum yazmak istedim, çünkü aynı hatayı tekrarlıyorsun. Sitenin kurallarından bir tanesi bir soru sorduğunda "o soru hakkında senin neler düşündüğünü/denediğini yazman". Aklına hiçbir şey gelmiyorsa "Benim bu soruda takıldığım yer burası, bunun ne demek olduğunu anlamadığım için soruya başlayamıyorum bile" gibi bir şey yazman bekleniyor.

Bunun birkaç tane amacı var.

Birincisi ve bence en önemlisi soruyu cevaplayanın sana daha iyi yardımcı olabilmesi. Bazen, soruyu cevaplayan kişi çok başka yollardan sana çözümü verebilir. Ama o çözüm senin takıldığın yeri geçmende yardımcı olmaz. Çünkü orayı tamamen görmezden gelir.

Ikincisi - eğer varsa - hatalarını görmek. Bazen bir soru sorduğun zaman A konusunu yanlış anlamış, B konusunu doğru anlamış oluyorsun. Eğer soruyu çözen kişi senin A konusundaki hatanı görmez ve direkt B konusuna yoğunlaşırsa, senin hatan görmezden gelinir ve gelecekte aynı hatayı yine yaparsın.

Üçüncüsü zaman kaybı. Bazen bir soruya uzun uzun cevap yazanlar oluyor ve sonunda "bundan sonrasını da sana bırakıyorum" yazıyorlar. Sonra soru sahibi gelip "Ya ben de oraya kadar geldim de ondan sonrasını getiremiyorum" diyor. Yardımcı olmak isteyene çok büyük ayıp bu. 20-25 dakika uğraşıp bir cevap yazıyorsun bir de bakmışsın boşu boşuna gitmiş vaktin :)

Dördüncüsü: bazen mesela ben soruya nasıl başlanacağını bilmiyorum ama zaten senin sorduğun kısım da başlangıcı değil sonu. Eğer bana başlangıcını nasıl yaptığını anlatırsan, ben belki oradan devam ettirip sonunu getirebilirim. Eğer hiçbir denemeni/düşünceni yazmazsan soruya "Ben bunu çözmeyi bilmiyorum" diyip geçerim, olan sana olur.

Beşincisi: nerede eksik olduğunu bulmak çok önemli bir yetenek. Çok zaman kazandırır, oraya odaklanırsın. Burada bu denemeleri/düşünceleri yazarak o yeteneğini de geliştirmiş oluyorsun.

Altıncısı: burada insanlar genelde birbirine yardımcı olmak için vakit geçiriyor. Sen direkt böyle soruyu sorup kenara çekilince -senin amacın o olmasa bile - bize kendi ödevini yaptırıyormuşsun gibi hissediyoruz. Senin ödevini kendini yapman lazım, buradakiler sana yardımcı olmak için var. Senin yerine soruyu çözmek için değil. Dediğim gibi amacın bu olmasa da böyle algılanma ihtimalini göz önünde bulundurmalısın.

Burada birçok uzman var, yardımcı da olmak istiyorlar. Kimse vaktini soru kapatarak geçirmek istemez. Ama yardım almak istiyorsan, senin de elini taşın altına koyman lazım biraz :)

Mesela şu soruyu sorayım ben sana:

$x$ ve $y$ rakam olduğuna göre $x = 9, y=9$ olabilirler mi (bu durumda $x+y=18$ olur)? Olabilirse neden, olamazsa neden? Bunu sen soruyu sorarken "Ben $x=y=9$ denedim ama beceremedim" gibi yazarak denemelerini/düşüncelerini yazabilirsin, bu sadece bir örnek.
ozgur bni aydinlattigin iyi oldu bnde surekli hoca neden kapatti diyordum tesekkur ederimederim ;))
emin ol amacim sizlere odev yaptirmk degil :))
20,206 soru
21,731 cevap
73,293 yorum
1,894,165 kullanıcı